Hlavní obsah

Českou anketu Senior Car 2019 vyhrál Hyundai ix20

Foto: Jiří Čermák

Hyundai ix20

Od listopadu loňského roku běžela na serveru i60.cz, který je zaměřený zejména na aktivní seniory, anketa o seniorský vůz roku. Penzisté vybírali mezi 36 auty, které sice neoslnily výkony či designem, ale beze zbytku plnily požadavky kladené lidmi vyššího věku. A jaký vůz se stal absolutním vítězem? Nejlepším autem pro seniory se stal Hyundai ix20!

Článek

Hyndai ix20 (a do ocenění lze zahrnout i příbuznou Kiu Venga se shodnou technikou) je vlastně dokonale logickou volbou. Jedná se o jednoho z posledních zástupců dnes již prakticky neexistujícího segmentu malých MPV, nebo chcete-li B-MPV. Tedy aut ve velikosti segmentu B (například Škoda Fabia, Hyundai i20, Opel Corsa či Peugeot 208), ovšem opatřených praktičtější a prostornější MPV karoserií.

A právě praktičnost a prostornost, spolu s relativní jednoduchostí a absencí nejmodernějších vymožeností ve výbavě, si senioři v anketě pochvalovali. Venga a ix20 rozhodně nejsou jakkoliv vzrušující auta, ale jsou jednoduše a intuitivně ovladatelná, levná, spolehlivá a dobře se do nich nastupuje. Pro lidi vyššího věku naprosto ideální. Což mohu i sám potvrdit, jelikož konkrétně Vengu má třeba můj děda.

Foto: Jiří Čermák

Jednoduché ovládání a vyšší pozice za volantem je pro starší řidiče optimální

Segment B-MPV prakticky zanikl z důvodu stále vyšší popularity malých SUV modelů, které sice už nejsou tolik praktické, ale jsou módní a pro mnoho lidí atraktivnější. I tak si ale Hyundai ix20 spolu s Vengou držel velmi slušné prodeje, a to navzdory modelovému stáří – Kia Venga se představila světu na podzim 2009, Hyundai ix20 přesně o rok později. V roce 2013 pak ix20 obsadil na českém trhu místo nejprodávanějšího MPV a ten rok byl dokonce v první desítce nejprodávanějších osobních vozů.

Jistou dávku popularity přidával také fakt, že se oba vozy vyráběly v české továrně Hyundai v Nošovicích. To už se ale bohužel od loňského roku neděje. Výroba obou zastarávajících modelů byla ukončena bez nástupce a u dealerů napříč republikou už zbývá pouze pár nových a předváděcích kusů. Vítězství v anketě Senior Car 2019 je tedy čestným rozloučením.

Foto: i60.cz

Zástupci portálu i60.cz a Automakers předávají cenu generálnímu řediteli Hyundai Motor Czech Martinu Saitzovi

Zpátky ovšem k hlasování jako takovému. Celkem se v anketě sešlo bezmála 12 tisíc hlasů, z nichž ix20 vyhrála s počtem 1 181. Na druhém místě s 947 hlasy skončila Škoda Fabia a jako třetí se s 820 hlasy umístila Škoda Karoq – oba výrazně novější modely domácí značky. Výsledky zkrátka ukazují, že když jde o specifické požadavky (které senioři rozhodně mají), jde modelové stáří i původ značky stranou.

Níže se můžete podívat na kompletní galerii přihlášených vozů, seřazenou podle výsledného pořadí v anketě.

Souhlasíte s vítězem? Co by podle vás mělo mít ideální auto pro seniory?

Reklama

Načítám