Hlavní obsah

Češi už ví, že mobil za volantem může zabíjet

Foto: Shutterstock

Kampaň proti mobilům za volantem je úspěšná

Před několika měsíci spustila České asociace pojišťoven (ČAP) kampaň, kterou znáte pod hashtagem #nepozornostzabiji. Ta upozorňuje na nebezpečí používání mobilních telefonů za volantem a nese své ovoce. Díky několika reklamním spotům si mladí řidiči uvědomili, že telefon za volant nepatří.

Článek

Jeden by si myslel, že pár reklam v televizi a na internetu s řidiči, obzvlášť těmi mladými, nic neudělá. Ale opak je pravdou a my jsme za to moc rádi. Vždyť používání mobilního telefonu během jízdy stojí za asi 40 % i vážných dopravních nehod! Potřeba být neustále na příjmu a online je jako zhoubná choroba a každá reklamní či bezpečnostní kampaň, která přesvědčí byť jediného řidiče, aby svůj mobil během jízdy odložil, je dobrá.

Reklamní spoty, které dost názorně ukazují, že nepozornost opravdu zabíjí, měly podle výsledků průzkumu ČAP největší dopad na mladé řidiče od 18 do 29 let. Reklamní spoty se do televize a na internet dostaly na jaře letošního roku. A zatímco v březnu považovalo telefonování za volantem za velmi nebezpečné pouze 20 procent z dotázaných, říjnová data ukazují, že nyní už je to 40 procent. Tato mladá skupina řidičů zároveň nejvíce omezila telefonování během jízdy. V březnu průzkumy ukázaly, že s mobilem v ruce volal téměř každý čtvrtý, nyní je to až každý šestý. U všech věkových skupin se také zvedl počet řidičů, kteří už telefonují výhradně se zařízením handsfree.

Mimo faktu, že je mobil častým důvodem dopravních nehod, je držení mobilního telefonu čtvrtým nejčastějším přestupkem českých řidičů. I na to zmiňovaná kampaň upozorňovala, ale jak uvádí i ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR brig. gen. Tomáš Lerch, problém používání mobilů za volantem se řeší všude ve světě a bude to ještě dlouhá cesta. Řidiči se musí naučit, že jim nic neuteče, zpráva počká a že přidat fotku na sociální sítě není nutné hned. Nikdo se nebude zlobit, když si s mobilem budete hrát v koloně, ale během jízdy je lepší se plně věnovat provozu kolem.

Dobré je také pamatovat na to, že ani zařízení handsfree není spásou. Od soustředěnosti na řízení nás umí vyrušit podobně, jako třeba vyhledávání oblíbené stanice rádia nebo oblíbené písně v playlistu. I několik málo sekund, kdy se zamyslíte nad tím, že vás manželka prosí o nákup večeře nebo děti o povolení jít za kamarády, může být fatálních. Naše rada? Když si potřebujete vyřídit hovor, zastavte. Je to pár sekund, kdy vy máte na telefonování klid a vyhnete se nehodě způsobené nesoustředěním.

Reklama

Načítám