Hlavní obsah

Češi se aut nevzdají ani při cestě na dovolenou

Foto: Shutterstock

K létu neodmyslitelně patří dovolené a výlety mimo všední realitu. Zatímco ale někteří odkládají klíčky od aut do skříní a raději se přepravují letadlem, většina ostatních si správnou dovolenou bez vlastního auta neumí představit. Všichni tito pak vyhledávají pohodlí, ale samozřejmě chtějí také velký zavazadlový prostor.

Článek

Je jedno, jestli preferujete krásy České republiky nebo vyrážíte třeba do Chorvatska. Všude, kde vám bude dobře, bude také krásně. Jakmile je ale cíl dovolené v nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti, většina Čechů nejraději sáhne po cestě vlastním autem. I když nutno poznamenat, že pojem rozumná dojezdová vzdálenost vnímá každý jinak. Pro jednoho je až moc 400 kilometrů, jiný zvládne třeba 2 000 na jeden zátah. To ale rozhodně nedoporučujeme, nikdy nezapomínejte na pravidelné přestávky a odpočinek. I cesta může být cílem a honbu za vytouženou pláží, kdy jedete na doraz, si ještě nikdy nikdo neužil.

Podle průzkumu automobilky Toyota vyráží autem na dovolenou až 55 % Čechů. Jen pětina, tedy asi 22 %, raději auto nechá doma a vyrazí letadlem. A důvod? Prim rozhodně hraje cena za dopravu, kdy auto oproti letenkám v sezóně vychází (mnohem) levněji. Hodně cestovatelů ale auto preferuje také proto, že v něm za nižší cenu převezou mnohem více dovolenkových nezbytností. Takové rodiny s dětmi by o naplnění zavazadlového prostoru jistě mohly vyprávět.

Češi, konkrétně 56 % z 1 000 dotázaných, kladou důraz také na pohodlí. 29 % pak hodně řeší cenu. Zajímavé ale je, že jen 0,16 % dotázaných při cestě na dovolenou nějakým způsobem řeší bezpečnost prostředku, který je má za volnem odvézt. Až 63 % dotázaných tvrdí, že autem na dovolenou jedou, protože je to pro ně pohodlnější. A má to svou logiku – cesta sice trvá déle, ale můžete si kdykoliv a kdekoliv zastavit, nemusíte se ohlížet na cizí spolucestující a můžete si tak užívat svého klidu. Cenu takové cesty pak výrazněji řeší jen 23 % dotázaných.

Následující číslo bychom ale raději viděli mnohem vyšší. Z průzkumu totiž vyplynulo, že jen 55 % cestovatelů nechá svůj vůz před dlouhou cestou na dovolenou prohlédnout v servisu. To možná nějak souvisí i s výše zmíněným neřešením bezpečnosti cesty. Apelujeme ale na všechny, i když si myslíte, že je váš vůz v pořádku: prohlédnout si ho raději nechte! I kdyby to bylo jen pro klid v duši. A ještě několik zbývajících čísel, která vyplynula z průzkumu. Prý 21 % dotázaných autem na dovolenou nejezdí nikdy. A pokud se prý Češi rozhodnou, že zůstanou v rámci dovolené u nás, nejčastěji jezdí na kratší výlety na hrady a zámky, což se týká 36 % dotázaných, dále rádi jezdíme do hor (24 %) a samozřejmě nechybí výlety za koupáním.

"Při nákupu auta je pro Čechy velikost úložného prostoru často jedním z rozhodujících kritérií. Roste proto zájem např. o dodávky s vestavbou na víkend, které mohou být přes týden zároveň využívané jako běžné užitkové vozy. Lidé taky více využívají k cestě na dovolenou modely SUV, jejichž prodeje dlouhodobě rostou," říká mluvčí Toyota ČR Jitka Jechová.

Reklama

Načítám