Hlavní obsah

Cena za přezutí na zimní pneu je letos vyšší

Foto: Continental

zimní pneu

Také máte pocit, že zimní pneumatiky letos možná ani nebudeme potřebovat? Venku je slunečno a teplo, a dokonce i dlouhodobá předpověď vyhrožuje tím, že během letošních Vánoc bude teplota šplhat nad 10 stupňů. Taky u nás se však vyskytují místa, kde jsou zimní pneumatiky povinné, proto s výměnou raději už moc neotálejte.

Článek

Od roku 2011 jsou řidiči povinni použít zimní pneumatiky v období od 1. 11. do 31. 3. Tak ale hovoří zákon a je potřeba k němu znát ještě několik připomínek. Povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března nastává jen tehdy, když se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. To znamená, že je řidič povinen mít na autě zimní pneumatiky, pokud sníh či led na silnici již je nebo by dle předpovědi mohl být. A protože nejsme ve středomoří, led a sníh u nás hrozí prakticky právě od listopadu do března.

Podle ČTK si za přezutí v kvalitních pneuservisech letos připlatíme. Důvodem je nedostatek pracovních sil i fakt, že ceny těchto služeb už dlouho stagnovaly. Pokud se tedy na přezutí chystáte, počítejte s cenou o zhruba desetinu vyšší než v loňském roce. Naopak ale pneumatiky jako takové zlevnily, a to o tři až pět procent. Z toho budou mít největší radost hlavně majitelé velkých disků, protože nejvíce zlevnily pneumatiky v rozměru 18 a více palců. Pneumatikám v rozměrech do 15 palců se ceny nijak výrazně nezměnily.

Což je jednak z důvodu nízkých nebo takřka nulových marží na tyto rozměry, a pak také faktem, že na zimu většina řidičů obouvá právě pneumatiky v rozměru do 15 palců. A žádný obchodník jen tak nezlevní to, co nejvíce prodává. Letos také skončil loňský boom dopravy zdarma, kterou se snažily e-shopy s pneumatikami nalákat zákazníky. Koncoví dopravci zdražili, někteří dokonce na pneumatiky mají speciální ceny, a tak se takový krok už nevyplatí. Velké pneuservisy pak všechny řidiče varují před dlouhou čekací dobou na přezutí. Pokud se jí chcete vyhnout, vyrazte do servisu buď teď nebo naopak až v druhé polovině listopadu. V období mezi těmito daty bude v servisech hodně plno a zbytečně dlouho byste tedy čekali.

Reklama

Související témata:
Načítám