Hlavní obsah

Celosvětové prodeje aut dále stoupají, Octavia drží pozici

Foto: Ford Motor Company

Ford F je celosvětovou jedničkou. V Česku si ho ale oficiálně nekoupíte.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prozkoumejte žebříček 50 nejprodávanějších aut v roce 2018! Ekonomice se daří, prodeje až na pár výjimek stoupají a Škoda Octavia si pevně drží svoji pozici.

Článek

Je to trochu divné, že nejprodávanější auto na světě se nedá koupit v České republice, zvlášť když individuální dovozy Fordů F lámou rekordy, ale s tím asi těžko něco naděláme. Každopádně globální úspěch tohoto velkého pick-upu je fantastický, vždyť se jich prodalo víc než půl milionu! Pořadí na dalších třech místech je pak trochu vyrovnanější, ale co se první pětky týče, stejně považujeme tady v redakci za nejdůležitější fakt, že první SUV, dá-li se Toyotě RAV tak vůbec říkat, je až na pátém místě... Taky vám to nějak nejde dohromady s tím, jak se nám automobilky snaží namluvit, že všichni potřebujeme nutně k životu nějaké to SUV?

No, hned vás zase zchladíme, celosvětově má třída SUV téměř 36 procent, takže to jen ukazuje, jak velká konkurence v daném segmentu je, když je Toyota RAV „až“ pátá. S odstupem pak následují další kategorie, JATO zveřejňuje i jejich leadery.

Foto: JATO Dynamics

Rozdělení celosvětového trhu podle jednotlivých segmentů

Celosvětově stouply prodeje aut o nezanedbatelných 3,6 procent, konkrétně to bylo v první polovině roku 44 milionů aut. Největší růst zaznamenaly trhy v USA a v Evropě, kde se to vzhledem k celkové situaci tak nějak předpokládalo, ale za překvapení považuje JATO Dynamics trh v Indii, kde prodeje osobních automobilů stouply o 16 procent!

Foto: JATO Dynamics

10 největších automobilových trhů na světě

Jinak Volkswagen se stal jasnou jedničkou na trhu, když v první polovině roku prodal 5,45 miliony vozů a rostl rychleji než jeho dva nejbližší konkurenti. Němci v prvním pololetí zvýšili odbyt o téměř 7 procent ve srovnání se 4 procenty společnosti Renault-Nissan na druhém místě a 2 procenty Toyoty.

V samotné tabulce prodejů pak stojí za zmínku skok u Nissanu Qashqai, který je zapříčiněný jeho vstupem na americký trh, nadmíru dobře se pak daří Jeepu Compass, který se stal miláčkem davů jak v USA, tak v Evropě. České patrioty pak bude zajímat hlavně pozice Octavie, která se mezi 50 nejprodávanějších aut na světě dostává. Za první pololetí bylo registrováno víc než 200 tisíc aut, což je stabilní výsledek a Octavii patří 37. místo v žebříčku, to znamená, že za sebou nechává třeba Dacii Sandero nebo Audi A4.

Foto: JATO Dynamics

50 nejprodávanějších aut na světě

Britská analytická společnost JATO Dynamics dlouhodobě zásobuje nejen novináře statistikami a aktuálním zpravodajstvím z automobilového průmyslu. Čerpá údaje z 53 největších trhů na celém světě, které představují přibližně 90 procent prodejů.

Reklama

Související témata:
Tabulky
Načítám