Hlavní obsah

Čeká nás nejhorší víkend na silnicích! Jak přežít kolony?

Foto: Shutterstock

Auta, kam se podíváte. Tak to bude pravděpodobně vypadat tento víkend na evropských dálnicích.

Poslední červencový víkend bývá na evropských silnicích jeden z nejhorších v roce. Cestovní horečka vrcholí, v části Německa začínají prázdniny a navíc jsou některé dálnice rozkopané. Máme pro vás proto několik rad, jak přežít kolony pokud možno bez újmy.

Článek

Nadcházející víkend bude skutečně na silnicích stát za to. Začínají letní prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württenbersku, které patří k nejlidnatějším spolkovým zemím Německa. V jiných spolkových zemích naopak prázdniny končí, stejně jako v některých severských zemích.

Aby toho nebylo málo, tak se budou sjíždět tisíce fanoušků na závod formule 1 do maďarské Budapešti. Silný provoz se z toho důvodu čeká na dálnici A2 vedoucí z Grazu do Vídně a na A4 za Vídní u Fischamedu, kde se dálnice opravuje a je zúžená ze tří jízdních pruhů na dva. A opravuje se i v Chorvatsku, tam je rozkopaných hned několik úseků dálnice A3 vedoucí z Maďarska na Záhřeb a jezdí se zde dokonce jen jedním jízdním pruhem v každém směru.

To vše dohromady dává silný předpoklad toho, že cesty po evropských dálnicích budou tento víkend vyžadovat pevné nervy. Na možné komplikace upozorňuje německý automotoklub ADAC i český BESIP. Řidiči se sice v posledních letech již naučili své dovolené plánovat pokud možno mimo tento termín, kolonám se ale na cestách nejspíš stejně nevyhneme.

Pokud vás tedy tento víkend čeká cesta na dovolenou, obrňte se trpělivostí. Možná nakonec nebude tak zle, ale je lepší s komplikacemi dopředu počítat, a pokud máte někde být na čas, například kvůli odjezdu trajektu, zvolte dostatečnou časovou rezervu. Níže jsme pro vás sepsali pár tipů, jak cestování v kolonách přečkat co nejlépe.

Připravte svůj vůz na cestu

Nejen lidé, ale i auta občas v dlouho stojících kolonách trpí. Před delší cestou byste proto měli zkontrolovat, zdali je váš vůz v dobré technické kondici. Určitě doporučujeme zkontrolovat dostatečné množství chladicí kapaliny, při popojíždění po rozpálených dálnicích se bude hodit. Není také od věci do auta pořídit dodatečná stínítka či roletky, alespoň pro děti na zadních sedadlech. Do telefonu si pak stáhněte aplikaci (např. Waze), která umí navigovat podle dopravní situace před vámi.

Především klid

Ono se to lehce říká, ale hůře provádí. Z dopravní zácpy nemá radost nikdo, ale stávají se i horší věci, a to nejen na silnicích. Nenechte si zkazit dovolenou hned v první koloně, dejte si na cestu dostatečnou časovou rezervu a buďte v klidu, těch pár hodin ve výsledku nic neznamená. S takovým přístupem bude i nálada mezi posádkou ve voze určitě lepší.

Dostatek paliva

Pokud očekáváte možné komplikace na cestě, rozhodně nespoléhejte na rezervu a mějte v autě vždy dostatek paliva. Síť čerpacích stanic je v zahraničí o poznání řidší než u nás a při popojíždění v koloně může benzín či nafta dojít velmi snadno. A to je opravdu to poslední, co v zúženém úseku zacpané dálnice chcete.

Vypínejte motor

V nehybných kolonách nenechávajte zbytečně běžet motor. Spalujete palivo, produkujete emise a chod motoru na volnoběh mu také nijak neprospívá. Pokud stojíte na místě delší dobu, je lepší vypnout autorádio a vysunout nabíječku telefonu, abyste si nevybili baterii. Chcete-li mít stále nastartováno kvůli klimatizaci, myslete na to, že chod klimatizace ve stojícím autě chladicí systém nadměrně zatěžuje, protože mu chybí přísun čerstvého vzduchu. Pro auto je tak rozhodně lepší vypnutý motor a otevřené dveře.

Pozor při vystupování

Dlouhé sezení v nehybném autě je náročné nejen na nervy, ale i pro tělo. Není proto od věci se, pokud se kolona skutečně nehýbe, čas od času protáhnout. I když ale všechna auta stojí, vystupujte z vozu s obezřetností. Uličkou může projíždět například motocyklista, takže vždy před otevřením dveří kontrolujte situaci ve zpětném zrcátku. A nezapomínejte na uličku pro záchranné složky.

Mějte zásoby

V koloně můžete uvíznout na poměrně dlouhou dobu, a není proto od věci mít v autě nějaké jídlo a hlavně dostatek tekutin. Mezi poli si vodu nekoupíte a dehydratace může být nebezpečná. Také je dobré mít s sebou toaletní papír a vlhčené ubrousky nebo dezinfekci na ruce.

Zabavte děti

Už tak nepříjemnou situaci může ještě více znepříjemnit špatná nálada dětských pasažérů. V autě se začnou pravděpodobně brzy nudit, a je proto dobré pro ně mít připravenou nějakou zábavu. Můžete zkusit hezky postaru slovní hry, jako je třeba slovní fotbal nebo různé hádanky, anebo vsaďte na elektronická zařízení, jako jsou mobily nebo tablety. Pro tento případ je dobré mít s sebou powerbanku, aby vám přístroje vydržely déle nabité. Každopádně se snažte před dětmi nedávat najevo své podráždění, protože ho velmi snadno přenesete i na ně a atmosféra v autě pak může být ještě horší.

Máte nějaké vlastní tipy na příjemnější přečkání kolony? Podělte se o ně s námi!

Reklama

Načítám