Hlavní obsah

California Spider Junior – auto, které Ferrari nevyrobilo

Foto: RMSothebys

Ferrari California Spider Junior

Klasické tvary, perfektní provedení a dechberoucí detaily. Přesto je na tomto klasickém Ferrari něco jinak. Když ho uvidíte naživo, zjistíte, že je poloviční než originál. Jde o „šlapací“ autíčko, jež se už za několik dní stane jednou z hvězd aukce RMSotheby's Villa Erba, která se každoročně koná u jezera Como v Itálii.

Článek

Pokuď patříte mezi pamětníky, možná jste měli to štěstí, že jste měli doma šlapacího moskviče, nebo jste ho u někoho alespoň zahlédli. Šlapací autíčka se ale vracejí zpátky do módy a ty nejlepší kusy jsou mnohdy dražší než běžná auta. A to je i případ tohoto Spideru Junior, u kterého se předpokládá, že bude 25. května vydražen v Itálii za pěkný balík!

Foto: RMSothebys

Podle popisu i fotek aukčního domu je autíčko vyrobeno s dechberoucím smyslem pro detail. Ostatně, i průvodní dokumentace zmiňuje „velmi vysoký standard“. Stříbrně lakovaná karoserie, kožený černý interiér, chromové lišty, čelní sklo (většinou tento luxus u podobných aut nenajdete) a třeba i žluté mlhovky…

A teď se dostaneme k tomu nejdůležitějšímu – autíčko sice vypadá jako šlapací, ale není! Pohání ho čtyřtaktní benzinový motor s objemem 110 cm3, který přenáší svůj výkon na zadní kola přes třístupňovou převodovku, nechybí ani zpátečka. Fascinuje nás, že mezi zadními koly najdeme samosvorný diferenciál, a že podovozek má nezávislé zavěšení – lásku k detailu pak potvrzují i kotoučové brzdy Brembo a stavitelné pedály.

Foto: RMSothebys

Ano, tohle je opravdu krásný a funkční kousek a jednoho by skoro svádělo si ho vyzkoušet alespoň při krátké projížďce, než ho daruje svému milovanému dítěti, nebo ho zaparkuje v luxusní vytápěné garáži či obýváku.

A na závěr… Připomíná vám tato „hračka“ konkrétní vůz? Ano, přesně takové Ferrari California Spider vlastnil i známý francouzský playboy Roger Vadim. Tenhle týpek proslul nejen svým bohatstvím, ale i tím, že se dokázal pětkrát oženit, přičemž jeho první manželkou byla pět let Brigitte Bardot (1952-1957) a o pár let později Jane Fonda (1965-1973).

Reklama

Související témata:
Načítám