Hlavní obsah

Cadillac jako postapokalyptický bunkr na kolech

Foto: AddArmor

Neprůstřelný Cadillac Escalade

Ať už jste fanda akčních filmů, bohatý politik, úspěšný obchodník nebo jen máte nebezpečnou manželku, tohle auto vás rozhodně zaujme. Je monstrózní, nebezpečně vyhlížející, ale hlavně absolutně neprůstřelné. Vydrží i velké náboje z pušky. Ovšem nejde o nějakou holotu, neboť uvnitř je docela exkluzivní.

Článek

Současná doba vzniku podobně upravených aut přeje. Mít v dnešním světě obchodu nepřátele je snazší než kdy předtím, a tak chápeme, že firmy vyrábějící podobné neprůstřelné bestie na kolech mají žně. Docela si v tomhle Cadillacu umíme představit nějakého vysokého amerického státníka nebo podnikatele. U nás na silnicích ho bohužel asi jen tak nepotkáte, což je škoda, protože tenhle Escalade vážně budí respekt, a tak si ho někteří s mnohem skromnějšími auty budou nejspíš zase vynucovat jinak...

Kromě toho, že je celý temně černý – a co si budeme povídat, dokonale vyleštěná černá barva je prostě skvělá –, svou mohutností zastíní takřka i slunce. Pro tu speciální úpravu si ho do parády vzala společnost AddArmor, která se na neprůstřelné a prakticky nezničitelné přestavby specializuje. Dokonce spolupracuje s americkou armádou, pro niž vytváří speciální auta, která vydrží i náročné zahraniční mise.

Ovšem tento Cadillac nejen, že by zvládl misi, ale navíc nabídne vcelku zajímavou vnitřní výbavu, která klade důraz na luxus a pohodlí. Ovšem začneme speciálním pancéřováním. Podle tvůrců auto vydrží prakticky jakoukoliv střelbu od malých pistolí až po velké pušky. Posádka nebude mít problém se střelou ráže 7.62, 5.56, ale ani s ráží 30-06. A to už je nějaký náboj! Nejen, že střelbu vydrží karoserie, ale odolají jí i okna, která jsou 2palcová, tedy více než 5 cm silná a samozřejmé vícevrstvá. Podle tvůrce by posádka auta měla přežít i blízký výbuch ručního granátu. Z videa je patrné, že tenhle Cadillac vydrží opravdu hodně, ale ačkoliv nás hodně zaujal, jeho schopnosti bychom na vlastní kůži nutně zkoušet nepotřebovali.

Jak asi tušíte, podobná auta bývají vzhledem k množství a specializaci použitých materiálů až neuvěřitelně těžká. Na tom také většinou končí, protože nenabídnou dostatek obratnosti, aby posádka mohla útočníkům ujet do bezpečí. Jenomže AddArmor si právě i na to dali zatraceně dobrý pozor. Jejich opancéřovaný Cadillac je až o 60 % lehčí než standardní opancéřovaná auta, protože se v daném případě hodně pracovalo s uhlíkovými materiály, které jsou pevné, odolné, ale zároveň lehké. K tomu všemu si byl úpravce vědom toho, že jeho vozy budou poptávat dost nároční zákazníci.

Proto kromě speciálního pancéřování ve výbavě auta nechybí dotykové obrazovky, možnost spárování auta a snad všech chytrých telefonů a počítačů na světě, ale také televizor s 32palcovou úhlopříčkou, Wi-Fi hotspot, 360stupňový kamerový systém, luxusní kožené čalounění a skvělá aparatura. Plně vybavený bar už je pak jen třešnička na dortu. No, jak říkáme, auto je to opravdu působivé, ale jeho testování přenecháme těm, pro které je určené. I když je nám jasné, že zvládne i útok Marťanů…

Reklama

Související témata:
Načítám