Hlavní obsah

Bylo to terénní hasičské auto, teď je to krásný obytňák!

Foto: Road Rich Motors

Na první pohled je vidět, že tady se stavělo bez jediného kompromisu

Po dlouhé době tu máme obytné auto, které se musí líbit každému. Je jedno, jestli preferujete luxus, nebo je vám naopak bližší spartánská výbava. Není problém s ním vyrazit na Dakar nebo jen do Chorvatska. A právě teď je na prodej!

Článek

Základem je Ford E-450 z roku 2005 s naftovým motorem o objemu 6,0 l. Původně to byla velká sanitka, ale pak ji firma Quigley, dodavatel náhradních dílů a úpravce aut, přestavěla na pohon 4×4 a auto sloužilo u dobrovolných hasičů kdesi na Středozápadě v USA. V roce 2016 ho vyřadili, i když mělo najeto pouhých 12 000 mil. A novým majitelem se stal člověk, který vlastní malou továrnu na výrobu nábytku a baví se přestavbami obytných aut. Inzerát najdete na Ebay.com a mimo jiné se v něm dozvíte, že stavba auta trvala víc než rok. Každopádně na tom autě je to vidět.

Seznam úprav a vychytávek je příliš dlouhý na to, abychom ho vypisovali celý, a tak jen zběžně. Celý interiér byl vybaven novými spotřebiči a je vyveden v neutrálním šedobílém provedení. Koberce na podlaze nahradila snadno čistitelná gumová podložka, podlaha je samozřejmě zateplená, stejně jako střecha a boky auta. Auto má 700 wattový generátor, střešní solární panely a lithium-iontové baterie o kapacitě 400 Ah.

Znalci amerických aut si možná všimli, že maska auta pochází z novější verze Econoline z roku 2018, každý pak musel určitě zaregistrovat hliníkový žebřík, držák rezervních pneumatik, držáky na kanystry s palivem a vysouvací markýzu. Motor prošel revizí a má zvýšený výkon, tlumiče jsou taky nové a rovnou ty nejlepší od specializované firmy FOX. Seznam završuje kompletní LED osvětlení a robustní pneumatiky Goodyear Wrangler.

Požadovaná částka 149 900 USD je v přepočtu nějakých 3,3 milionu korun, ale kdybyste to mysleli vážně, musíte přidat ještě clo a DPH. A to už pak není úplně málo, byť byste měli opravdu ojedinělý obytný vůz. Ale co to vzít třeba jako inspiraci?

Pokud jste majiteli obytného vozu, který jste si postavili vy sami, a rádi byste se o svůj příběh podělili s dalšími čtenáři Garáže, ozvěte se nám na redakční mail redakce@garaz.cz a nezapomeňte přiložit i fotografie vašeho bydlíku.

Reklama

Načítám