Hlavní obsah

Bugatti La Voiture Noire – nejdražší nový vůz všech dob

Foto: Bugatti

Bugatti La Voiture Noire

Kolem 300 milionů korun – zhruba takovou sumu musel vytáhnout z kapsy nejmenovaný zákazník, který si u Bugatti nechal postavit naprostý unikát šitý přímo na zakázku. Jmenuje se La Voiture Noire a svým designem i barvou se odkazuje na neméně výjimečný historický model Type 57 SC Atlantic.

Článek

Bugatti La Voiture Noire, aktuálně nejdražší nové auto světa, je moderní interpretací předválečného modelu 57 SC Atlantic, jednoho z nejvzácnějších automobilů světa (o kterém si u nás už brzy přečtete více!). Vznikly mimochodem pouhé čtyři kusy a kus Jeana Bugattiho byl během druhé světové války ukryt před nacisty a dodnes nebyl nalezen.

La Voiture Noire vychází z modelu Chiron, používá i stejný čtyřikrát přeplňovaný šestnáctiválec s výkonem 1 500 koní a 1 600 newtonmetrů. Jeho minimálně vnější design (do interiéru nás zatím automobilka nenechala nahlédnout) je ale odlišný, jakkoliv jsou na něm patrné prvky z Chironu. Karoserie je kompletně z karbonu a vyrábí se ručně.

Celkově je vzhled agresivnější a více individualistický než u Chironu. Vzadu kromě mohutného LED pásu zaujme na odiv vystavená i šestice koncovek výfuku. Najdete zde i nápis BUGATTI, což je prvek, který se na nových modelech napříč segmenty znovu začíná objevovat.

Vznikne jediný kus, který už má svého majitele. Stephan Winkelmann, šéf Bugatti Automobiles S.A.S., jeho jméno samozřejmě neprozradil, jde prý o „fanouška značky“. S cenovkou v přepočtu přes 300 milionů korun (bez daně) jde o nejdražší nové auto všech dob. Na původní 57 SC Atlantic ale novinka nemá; v úvodu zmíněný veterán se nabízí za částku kolem půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:
Načítám