Hlavní obsah

Bugatti Chiron z lega je do konce roku vystavený v Praze

Foto: Jiří Čermák

Bugatti Chiron z lega je vystavený v holešovické prodejně Alza.cz

V kladenské továrně firmy Lego vznikl naprosto unikátní model – Bugatti Chiron v životní velikosti postavený z více než milionu kostiček a součástek. Společnost Lego ho nyní přivezla do Prahy, kde jej tento týden vystaví ve své centrále v Holešovicích společnost Alza.cz, a následně ho do začátku ledna zaparkuje v OC Chodov. U toho jsme prostě nesměli chybět!

Článek

Deset měsíců příprav, víc než třináct tisíc hodin usilovné práce, přes milion kostiček z 58 různých stavebnic Lego – a na konci model exkluzivního 1 500koňového hypersportu Bugatti Chiron v životní velikosti! Projekt byl realizován přímo v kladenské továrně Lego v těsné spolupráci s automobilkou Bugatti, na dokonalou přesnost osobně dohlížel šéfdesignér Bugatti Achim Anscheidt. A výsledek je vážně fascinující.

Podoba je naprosto neuvěřitelná. Základem modelu je ocelové šasi podobné skutečnému Chironu, ovšem cílem bylo použít jen naprosté minimum ne-Lego dílů. Spousta nosných prvků je proto z dílků Lego Technic, navržených přímo v průběhu konstrukce pro co nejvyšší pevnost. Vše je totiž vytvořeno bez použití jediné kapky lepidla. Výhradně z lega je pochopitelně taky interiér, pohyblivý zadní spojler pracuje stejně jako na originálu a funkční je také rychloměr. Celý model obsahuje 2 304 motorků a 4 032 ozubených kol, díky čemuž je Chiron skutečně pojízdný – celkový výkon elektromotorků pohonu je 5 koní a 90 Nm a nejvyšší rychlost dosahuje 20 km/h (tedy „o chloupek“ méně, než má skutečný 1 500koňový Chiron, který má maximálku omezenou na 415 km/h). Ze skutečného Chironu jsou pak převzata kola a znak na masce chladiče.

Foto: Jiří Čermák

Interiér jako živý – jen o kousek zubatější

Jak už bylo naznačeno, s plastovým Chironem jsme se setkali naživo v prodejně Alzy a první setkání doprovázela čirá fascinace. Model v životní velikosti je na pohled mohutný, plný drobných a pozoruhodně propracovaných detailů, ale úchvatný je i povrch jeho karoserie, jenž je tvořený z pospojovaných dílků, které připomínají jemnou plástev.

Foto: Jiří Čermák

Textura vnějšího pláště sestává z tisíců a tisíců malých dílků

Samozřejmě nás zajímaly i detaily toho, jak se takový Lego-Chiron o hmotnosti kolem 1 500 kilogramů převáží. Zeptali jsme se tedy přímo Lukáše Horáka, projektového manažera kladenské pobočky Lego. Přesně podle očekávání se jedná o poměrně náročnou logistickou akci s dramatickým nábojem. Celý vůz je napevno spojen se svým podstavcem, který pod vnějšími kryty ukrývá velkou dřevěnou paletu. Takže i když může model jezdit, v rámci přepravy se transportuje jako komplet i s podstavcem, přičemž se paletovým vozíkem nakládá do přepravního návěsu. Aby se předešlo škodám na křehké konstrukci bez lepidla, jsou na transport Chironu sundána zrcátka a křídlo, do interiéru se vloží podpěra střechy a celý model se ještě vypodloží.

Nakládka, vykládka a finalizace na místě trvá několik hodin a průběh celé operace od začátku do konce pro nás přímo na místě zdokumentoval náš fotograf Jiří Čermák. Detaily si můžete prohlédnout v galerii.

Model Chironu ze stavebnice Lego můžete vidět naživo i vy – díky úsilí společnost Alza.cz je totiž k vidění přímo v Praze. Tento týden model vystaví ve své centrále v Holešovicích (od pondělí 10. 12. do čtvrtka 13. 12.) a následně v OC Chodov (od pátku 14. 12. až do středy 2. 1. 2019). Tuhle příležitost byste si rozhodně neměli nechat ujít. I kdybyste měli kvůli Chironu vážit do Prahy cestu, stojí vám za to!

Reklama

Související témata:
Načítám