Hlavní obsah

Budoucnost Toyoty: Sporťáky, SUV, hybridy a návrat off-roadu

Foto: Toyota

Toyota mění směr. GT86 bude GR86 a v plánu je také velký návrat slavného off-roadu

Přední zahraniční média už před časem avizovala, že se jim podařilo získat informace z utajované dealerské konference japonské Toyoty, kde byly představeny plány pro následující tři roky. Pokud jsou informace pravdivé, můžeme se těšit na sporťáky, pár faceliftů, nová SUV a návrat jednoho pravověrného off-roadu.

Článek

Je to zhruba měsíc a půl, co magazín Motor1 prohlásil, že má k dispozici produktové plány značek Toyota a Lexus, uniklé z dealerské konference. Aby ochránil svůj zdroj, nezveřejnil žádnou fotku. V Allcarnews však nelenili, jeden údajně autentický snímek skutečně získali a podělili se o něj se světem. Pokud se vše ukáže jako pravdivé, máme se všichni opravdu na co těšit.

2020

Letos na podzim by měla japonská automobilka v USA představit zbrusu nový pětimístný crossover, a obnovit tím jméno Venza. Podobně jako příbuzná Toyota RAV4 nebo větší Highlander bude vůz vybaven hybridními motory.

Foto: Toyota

Toyota Sienna už pomalu dosluhuje, proto na dveře klepe zbrusu nová generace

Na severoamerickém trhu se objeví vylepšené MPV Sienna s výhradně hybridními motory. Tento rodinný koráb je totiž v prodeji od roku 2010 a faceliftu se dočkal teprve v roce 2018. Omlazení se dočká i Camry pro USA, a to pod hlavičkou modelového roku 2021.

2021

Pokračujeme tou největší peckou, ta potěší všechny milovníky pravověrných sportovních aut. Toyota GT86 mění jméno na GR86 (Gazoo Racing) a čtyřválcový dvoulitrový motor dostane turbodmychadlo a výkon okolo 260 koní, což bude oproti současným 200 hřebcům znatelný nárůst. Proměnou projde také interiér a debut vozidla očekáváme příští rok v červnu.

Foto: Toyota

Toyota GT86 přejde pod patronát Gazoo Racing a dostane jméno GR86, turbo i pár desítek koní navíc

Server TFLtruck oznámil, že zcela nový pick-up Toyota Tundra bude postaven na platformě pro nákladní auta TNGA-F a ukáže se v prosinci příštího roku. Nejvýkonnějším motorem by měl být hybridní 3,5litrový dvakrát přeplňovaný vidlicový šestiválec naladěný na výkon zhruba 461 koní a 678 Nm točivého momentu. U pick-upu se může objevit také obchodní označení i-Force Max, které si Toyota nedávno zaregistrovala.

Příští rok se světla světa dočká crossover postavený na bázi modelu Corolla, který se bude jmenovat Corolla Cross. Jeho rodištěm se nejspíš stane továrna v severoamerické Alabamě, která je sdílená s Mazdou.

Ačkoli se u nás těšíme na Toyotu GR Yaris, Američané pravděpodobně  dostanou jako náhradu ostrý hatchback postavený na bázi nejprodávanějšího automobilu světa. Alespoň to tvrdí magazín Car and Driver.

Faceliftů by se také měly dočkat modely Toyota Avalon, RAV4 a Lexus ES, LS a UX. V zámoří se mohou těšit na novou generaci sedanu Lexus IS, jelikož se stávající řada prodává od roku 2013 a faceliftována byla v roce 2016.

Foto: Lexus

Lexus NX je v podstatě honosnější Toyota RAV4, proto se na nového premianta těšíme

Lexus NX, což je v podstatě lepší Toyota RAV4, dostane zbrusu novou platformu TNGA-K, avantgardní design, revoluční technologie a 2,5litrový benzinový motor i elektromotor. Z SUV se tedy stane plug-in hybrid s dojezdem okolo 64 kilometrů na jedno nabití. V nabídce však bude ještě několik dalších pohonných jednotek a nový displej infotainmentu s 14palcovou úhlopříčkou.

V závěru roku zahraje automobilka requiem sedanu Lexus GS, jehož nahradí druhá generace vodíkové Toyoty Mirai.

Foto: Toyota

Druhá generace Toyoty Mirai má nahradit dosluhující Lexus GS

2022

Za dva roky by měly mít premiéru nové generace SUV Sequoia a 4Runner. První jmenovaná přijde stejně jako pick-up Tundra o 5,7litrový vidlicový osmiválec a dostane dvakrát přeplňovaný 3,5litrový šestiválec s hybridní technologií.

Terénní 4Runner by měl také dostat motor V6. Zahraniční média však doufají, že bude atmosféricky plněný, nebo alespoň přeplňovaný, avšak bez přítomnosti elektromotoru.

Foto: Toyota

Dobrodružná Toyota Sequoia má debutovat v novém provedení už za dva roky

V roce 2022 se můžeme těšit také nový Lexus RX, opět na platformě TNGA-K a také ve verzi se třetí řadou sedadel u nás známou jako RX L. Do důchodu však půjde Lexus GX, což je větší bratr modelu RX.

Jestli vám GT Lexus LC 500 přijde málo sportovní, máme dobrou zprávu. LC F je na cestě a pod kapotou se nejspíš objeví dvakrát přeplňovaný vidlicový osmiválec, který se bude montovat také do vlajkového SUV Lexus LX. Tyto informace přinesl opět server Allcarnews. Toyota také prý dala na vědomí, že motory V8 nebudou v USA nabízeny u vozidel levnějších než zhruba 2,3 milionu korun.

Foto: Lexus

Vlajková SUV loď Lexusu se nejspíš dočká nového dvakrát přeplňovaného osmiválce

2023

Za tři roky plánuje japonská automobilka uvést novou generaci sedanu Camry a pick-upu Tacomy. Ať to bude jakýkoli model, přijde též nástupce Lexusu GX.

Jedna z nejočekávanějších novinek značky však nemá ani potenciální datum uvedení. Jde o novou generaci Toyoty Land Cruiser, která se momentálně řadí spíše do luxusnějšího segmentu, nicméně svěží model má být levnějším pětimístným, avšak pravověrným off-roadem.

Foto: Jakub Deml

Stávající Toyota Land Cruiser má spíše nos i cenu nahoře. Nová generace má vše změnit

Většinou sice jde o severoamerické modely, ale mnoho z nich se prodává také v Evropě, což nám dost napoví, co (ne)očekávat také v Česku. Nás nejvíce těší Toyota GR86 a ohlášený návrat ke kořenům skutečných off-roadů v případě nového Land Cruiseru.

Jak se celou věc díváte vy? Napište nám do komentářů, jaký vůz od Toyoty nebo Lexusu máte nejraději.

Reklama

Načítám