Hlavní obsah

Beatles měli Mini: Cooper Sira McCartneyho je nyní na prodej

Foto: Worldwide Auctioneers

Mini Cooper S DeVille - jeden z nejexkluzivnějších miníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie - to nejsou jen červené telefonní budky, upnuté školní uniformy a sendvič s kvasnicovou pomazánkou marmite k obědu. Šedesátá léta v Británii jsou především o hudbě Beatles a malém Austinu Mini od designéra Aleca Issigonise.

Článek

Britská auta a rock’n’roll mám hodně rád. Přitom věříte, že klasické Mini jsem kupodivu ještě nikdy neřídil? S Broukem už jsem se přitom svezl. A nyní, pokud bych se stihl zaregistrovat a našel dostatek financí na bankovním účtu, můžu zkusit štěstí a vyhrát v dražbě „Broukovo“ Mini. Aukce Worldwide Auctioneers se bude konat v americkém Auburnu, Illinois prvního září tohoto roku. Tohle Mini navíc zdaleka není obyčejné i kdyby slavného prvního majitele nemělo. Poslechněte si ten příběh.

Foto: Worldwide Auctioneers

Mini Cooper a Sir Paula McCartney v dobovém snímku kolem roku 1965

Mini se už od svého představení v roce 1959 těšilo obrovské popularitě. Oblíbil si ho i John Cooper, stavitel stejnojmenných automobilů a majitel úspěšné formulové stáje. Paddy Hopkirk s Mini Cooperem vyhrál legendární Rallye Monte Carlo v roce 1964. Všichni to malé auto chtěli. Mini vlastnil Steve McQueen i Enzo Ferrari. A Mini Cooper herce Petera Sellerse si zahrál velkou roli v kriminálním filmu Edwarda Blakea, „Clousseau na stopě“. Film se zvrhnul v podání zmateného detektiva mluvícího s francouzským přízvukem v bláznivou komedii. A slavná kapela „The Beatles“ nechtěla být taky pozadu. Jejich manažer Brian Epstein každému ze čtveřice právě v roce 1965 miníka objednal.

Celebrity si nekupovaly sériová auta. Londýnská karosárna a úpravce vozů Bentley, firma Radford dokázala vzít z továrny sériový Mini Cooper s motorem 1275 cm3 a zákazníkovi individualizovat přímo na míru. Jmenoval se DeVille a v jeho interiéru byste našli ty nejušlechtilejší materiály. Čalounění sedadel z kvalitní kůže Connolly, na přístrojovém panelu, kterému nechyběl otáčkoměr, ampérmetr i tlakoměr oleje byla opravdová dýha ze vzácného dřeva. Zkrátka Mini Cooper DeVille byl postaven ve stylu tehdejších vozů třídy granturismo. Nechyběla ani otevřená shrnovací střecha typu Webasto.

Cooper DeVille George Harrisona dostal psychedelickou květinovou výzdobu a zlaté nárazníky. Myslím, že si ho můžete pořídit i jako malý model – angličáka. Cooper Ringa Starra od firmy Hooper s celým zadním výklopným panelem se vloni prodal jedné ze slavných „Spice Girls“, zpěvačce Geri Halliwell a černý Cooper DeVille se zatmavenými okny a tmavými nárazníky Johna Lennona patrně patří nějakému neznámému soukromému sběrateli v USA. A nyní došla řada na miníka Paula McCartneyho v šalvějově zelené metalíze. Ve své době ho jistě často používal, jak dokládá řada dobových snímků. Dokonce je v něm vyfocen se svou tehdy budoucí chotí Lindou.

Zelená metalíza právě připomíná charakteristickou barvu, která se objevovala na klasických aston martinech. Sir Paul si právě jeden takový, ač tmavší Aston DB6 pořídil právě brzy po nákupu Mini Cooperu DeVille. Firma Radford navíc vtipně použila v jeho konkrétním Mini zadní lampy původem z DB5. Upřímně, Cooper Sira Paula se mi líbí ze všech těch čtyřech vozů nejvíc. Má v sobě ukryto maximum britské elegance a nestárnoucí design Austinu Mini v tomto provedení vynikne opravdu hodně. A neskutečně se mi líbí jeho sportovní tříramenný volant. Je velmi podobný, chce se mi říci ne-li stejný, jaký jste mohli mít i v Jaguaru E-Type a Lotusu Elan.

Tohle Mini totiž bylo i ve své době nechutně drahé. Mohli si ho jako stylový doplněk ke svým autům snů pořídit jen významní podnikatelé a osobnosti. Ani letos to na té aukci nevidím nijak růžově. Geri Halliwell to své po Ringo Starrovi vydražila loni za 102 tisíc liber. Uvidíme, při jaké sumě bouchne kladívko v září a kdo se stane hrdým kustodem zeleného Mini Sira Paula McCartneyho. A mě ve výsledku zatím úplně stačí to moje mini, které jsem si sestavil loni z Lega a vystavuji ve vitrínce v obýváku. Brouci stejně zpívali, že peníze ti lásku nekoupí.

Reklama

Související témata:
Paul McCartney
Načítám