Hlavní obsah

Britské silnice bude hlídat česká Škoda Kodiaq RS!

Foto: Škoda UK

Silnice v Británii bude od nynějška hlídat také česká Škoda Kodiaq RS!

Mohli si vybrat třeba Jaguar XF, XE, nebo dokonce F-Pace, když bychom zůstali v segmentu SUV. Jenže Kodiaq se zdá být takovým univerzálním vojákem, nabízí totiž skvělý poměr cílových faktorů pro bezpečnostní sbory – a těmi jsou cena, výkon a využitelnost za všech povětrnostních podmínek. Britská policie koneckonců není první bezpečnostní složkou, která si zvolila „Škodovky“ za svoje tažné koně…

Článek

Je možné, že si britští policisté nechali doporučit automobilku Škoda od kolegů ze záchranné služby, protože tam české škodovky slouží už dobrých 12 let. Kdoví, snad budou mít dobré výsledky i ve službách policie.

Nově příchozí Kodiaqy RS by údajně měly sloužit primárně v roli stíhacích vozidel. Je tím pádem jasné, že pro základní, byť dostatečné motory tu není místo – a právě proto verze RS, nebo vlastně vRS, jak zní označení na druhé straně Lamanšského průlivu. Znamená to dvoulitrové TDI biturbo se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG a pohonem všech kol. Díky tomu může i tento drobek vystartovat z klidu na stovku za 7 vteřin a nepolevuje až do rychlosti 219 km/h.

Auto se neobešlo bez pár „služebních“ úprav, takže kromě polepů jsou tu výkonné LEDkové majáky pro maximální nepřehlédnutelnost – vpředu zabudované do čelního okna a mřížky chladiče, vzadu pak do pátých dveří a okolo registrační značky. Nechybí ani výkonná 100ampérová siréna.

Henry Williams, hlava britského dealerství Škody, tvrdí, že „Kodiaq RS bude ideální policejní auto. V sedmisedadlové variantě navíc nabídne skvělou úroveň prostoru a užitné hmotnosti,“ dodal. V interiéru pak oproti standardu přibudou vymoženosti jako například integrovaný systém pro komunikaci s ostatními záchrannými složkami přes dotykový displej, navíc s redukcí modrého světla, které má tak neblahý vliv na spánkový biorytmus člověka.

Jinak se jedná o „standardní“ Kodiaq RS se sportovními sedadly potaženými Alcantarou, 10palcovým displejem Virtual Cockpit a systém SmartLink+ pro párování chytrého telefonu. Použitelnost v závislosti na kvalitě a charakteru vozovky hlídá podvozkový systém Dynamic Chassis Control a progresivní řízení.

„Kodiaq RS je jako přírůstek do policejního vozového parku dobrá volba. Nabízí výkon precizní řízení a bude dobře viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu,“ uzavírá Williams

Reklama

Načítám