Hlavní obsah

Britská firma staví Mustang z 60. let. Elektrický

Foto: Charge Cars

Ano, tento „Ford Mustang“ vypadá až na černou barvu úplně jako ten, který si zahrál ve filmu 60 sekund. Ale v pár „drobnostech“ se liší…

Doba jde nezadržitelně kupředu. Automatizace automobilů je čím dál výraznější a zdá se, jakoby se z moderních aut vytrácela duše. V řadě moderních sporťáků už ani nemusíte řadit, pakliže si o to neřeknete. A pak tu jsou auta, která vlastně převodovku ani nemají – elektromobily. A když Jaguar vyrábí elektrický E-Type, řekla si jiná, menší britská firma: Proč nevyrobit další automobilovou ikonu na bázi elektromobilu?

Článek

Jo. Je to tak. Je nám jasné, že tomu nemůžete uvěřit, ale tenhle Mustang je… Dá se to vůbec vyslovit? Srdce nejednoho zatvrzelého nadšence se teď tak tak zotavuje ze šoku. Dámy a pánové, tento výtvor britské firmy Charge Cars je – elektrický Ford Mustang z 60. let.

Na pohled vypadá dobře, že? Úplně jako upravený Ford Mustang „GT500“ známý coby Eleanor z filmu 60 sekund. „Tak proč do něj, proboha, nedali osmiválec,“ ptáte se? Inu, v roce 2019 už se elektromobily těší poměrně velké oblibě, nehledě na to, že existují i opačné případy – kdy elektrická Tesla dostala bublavý zvuk osmiválce.

Britští Charge Cars by měli tento svůj výtvor představit na blížícím se Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Nebojte, Charge Cars nevytrhává vnitřnosti starých a dnes už vzácných mustangů z 60. let, aby je nahradila bateriemi – tento projekt vzniká od počátku jako nové auto, v licenci.

Výkonově se „spalovacím“ originálem zahanbit nenechá – 536 koní a 1 200 newtonmetrů posílá na všechna čtyři kola, která můžete mít na povel kdykoliv už od nulových otáček díky 64 kWh baterii. Podle dostupných informací se tiše a relativně v poklidu rozjede na stovku za 3,99 sekundy a bude pokračovat až na 240 km/h. Udávaný dojezd je 322 kilometrů. Je otázka, zda to bude platit i v praxi.

Jinak je tu v podstatě vše, co by tu mělo být. Vyboulená kapota, mohutná dvojitá přední maska, a to vše je zakončeno povědomým prohnutým spojlerem na víku kufru. Uvnitř se pak vše ovládá přes velký tablet ve stylu Tesly, který tu dovoluje volit mezi zadním pohonem a pohonem všech čtyř kol. Takže možnost pálit gumy tu pořád je.

Kromě absence bublavého zvuku má tento Mustang ještě jednu pihu na kráse. U Charge Cars si za něj řeknou mastných 300 tisíc liber, tedy nějakých 8,6 milionu korun. My máme jasno, k takovému autu prostě patří osmiválec a vůně spáleného benzinu. Jaký názor máte na tu elektrickou klasiku vy?

Líbí se vám elektrický Mustang firmy Charge Cars?
Ano, líbí!
15,5 %
Ne, nelíbí, zbláznili se?
12,3 %
Ano, líbí, ale mít ty peníze, stejně do něj nacpu pořádnou hlučnou V8!
72,2 %
Celkem hlasovalo 341 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám