Hlavní obsah

Pneumatiky bez vzduchu? Už brzy si je budete moci koupit!

Foto: Bridgestone

Revoluční pneumatika je exrémně odolná proti poškození i vysoké zátěži

Říká se, že je zbytečné vymýšlet kolo. V případě pneumatik by si jeden myslel to samé, ale zdá se, že opak je pravdou. Nahradí běžné pneumatiky toto unikátní řešení z recyklovaného termoplastu? Prý se dočkáme už brzy, zatím ale jen pro nákladní auta, městské skútry či jízdní kola.

Článek

Japonský výrobce pneumatik Bridgestone by rád vyfoukl Michelinu prvenství ve vývoji pneumatik bez vzduchu. Michelin s GM opakovaně ukázaly, jak testují prototypy nových pneumatik z recyklovaného termoplastu, Bridgestone teď mluví o tom, že on je začne rovnou prodávat.

Bridgestone se navíc elegantně vyhýbá největšímu problému revolučních pneumatiky. Ty se totiž při velké rychlosti ohřejí, začnou měknout a deformují se. Firma tak rovnou oznámila, že jeho nové bezvzduchové pneumatiky jsou určeny pro nákladní vozy, které v praxi jezdí přeci jen pomaleji než osobní vozy. „Gumy“ zvládnou zatížení až 2,3 tuny, nikdy samozřejmě neztratí tlak a jejich největší výhoda tkví v tom, že na nich nikdy nebudete řešit defekty.

„Velké spediční společnosti jsou extrémně citlivé na provozní náklady a časovou efektivitu,“ řekl pro Automotive News Jon Kempel, výkonný ředitel pro nová řešení mobility v Bridgestone Americas. „Potřebují, aby jejich kamiony byly neustále v pohybu, a pneumatika odolná defektům je řešením, protože čistě statisticky má velká souprava problém s tlakem vzduchu v pneumatikách každých třináct tisíc kilometrů.“ Podle Kempela každá minuta stání u silnice stojí nejen peníze, ale zároveň je nebezpečná pro posádku kamionu.

Je nasnadě, že tyto nové pneumatiky budou drahé, ale Bridgestone tvrdí, že náklady se firmám brzy vrátí, protože ušetří za prostoje a logistické problémy, které pramení z každého zpoždění.

Použít bezvzduchové pneumatiky na nákladní dopravu se zdá být jako velmi dobrý strategický krok, protože než přesvědčit majitele osobních aut, aby to vyzkoušeli, je lepší nabídnout řešení společnostem, které po něm volají. Michelin zatím zkouší své řešení jen ve fázi prototypů a společně s GM používá tyto pneumatiky u golfových vozítek, ale tohle je podstatně větší hra.

Foto: Bridgestone

Koupili byste si kolo, které nikdy nepíchnete?

Bridgestone i Michelin slibují přizpůsobivost pneumatiky a překvapivou míru odpružení, stejně jako vysokou odolnost proti poškození. Pneumatika má malý valivý odpor, což je zase extrémně důležité pro spotřebu paliva. Kempel neuvedl ani rámcové datum, kdy nové pneumatiky začne prodávat, ale říká, že pracují ještě na podobném typu pneumatik pro městské skútry a jízdní kola.

Reklama

Načítám