Hlavní obsah

Revoluční protisluneční clony povstaly z odpadkového koše

Foto: Bosch

Paní na obrázku sice vypadá jako Zorro, ale sluneční paprsky ji netrápí

Tři inženýři od Bosche vytáhli z odpadkového koše LCD displej a vytvořili prototyp virtuálních protislunečních clon. Jednoduchý nápad teď může způsobit doslova revoluci v automobilovém průmyslu, a tak i výrazně zvýšit bezpečnost na silnicích. Pojďte se podívat, co může být za pár let v autech naprostý standard.

Článek

Vychytávka nazvaná Virtual Visor (virtuální hledí) se odklápí od stropnice jako klasická protisluneční clona, ovšem v klidném stavu je zcela průhledná. Ptáte se, jak je to možné? Ve skutečnosti jde o transparentní LCD displej, který díky kameře ví, kde správně clonit.

Umělá inteligence v praxi rozpozná části obličeje – například nos, uši nebo ústa a ztmaví pouze ty části obrazovky, které bezpečně zastíní oči řidiče nebo spolujezdce. V tu chvíli sice vypadáte jako tajemný tanečník ve škrabošce, ale slunce vás neoslňuje a zbytek clony zůstává průhledný.

Foto: Bosch

Mimo temných oblastí zůstává zbytek clony zcela průhledný

Ačkoli se může zdát, že jde v globálním měřítku o zanedbatelnou změnu, Bosch si myslí opak. Firma předpokládá, že tato technologie může výrazně ovlivnit bezpečnost silničního provozu – především zamezit nechtěnému oslnění. Průzkum severoamerického úřadu pro silniční bezpečnost (NHTSA) totiž ukázal, že oslnění sluncem zaviní dvakrát více nehod než všechny ostatní incidenty související s počasím. Ročně tak jde o tisícovky takových událostí.

Foto: Bosch

Takhle nějak to vypadá v praxi – část segmentů ztmavne, a tím ochrání vaše oči před slunečními paprsky

Virtuální hledí nevzniklo po mnohamilionových investicích. Příběh zrození tohoto potenciálně revolučního řešení je až komický. Tři inženýři firmy (konkrétně šlo o vývojáře pohonných jednotek) našli v odpadkovém koši LCD displej a ten použili k realizaci svého nápadu. Vedení podniku se myšlenka těchto vizionářů líbila, a proto dalo projektu zelenou a potřebnou finanční injekci pro integraci výrobku do automobilového průmyslu.

Foto: Bosch

Tenhle klasický pohled známe, tradiční stínítko nám podstatně blokuje výhled

Podle vyjádření firmy Bosch pro server Autoblog jsou nyní zahájena jednání s jednotlivými výrobci o nasazení této technologie do sériových modelů. Za nás jde určitě o skvělý nápad, ovšem jednu nevýhodu jsme přece jen našli – už si nebudeme mít kam dát doklady od vozu.

Reklama

Načítám