Hlavní obsah

Bondův Aston Martin DB5 z Goldfingera byl prodán v aukci!

Foto: RM Sotheby's

James Bond, agent 007, ve svých 26 filmech vystřídal celou řádku aut, která mu pomohla ke splnění sebevražedných misí. Mezi všemi těmi exotikami v podobě Lotus Esprit, BMW Z8, Toyoty 2000GT nebo Fordu Mondeo ale nejvíc ční vozy Aston Martin, obzvláště nádherný model DB5 z 60. let.

Článek

Spojení automobilů Aston Martin a agenta Jamese Bonda je naprosto ikonické – a z velké části za něj může právě film Goldfinger. V něm totiž agent Jejího veličenstva poprvé nasedl do nádherného a rychlého DB5 a pronásledoval s ním (díky sledovacímu zařízení) zlovolného miliardáře Aurica Goldfingera v jeho žlutočerném Rolls Royce Phantom napříč Evropou (se zastávkou na vyhlídku a nějaké to ostřelování na švýcarském pasu Furka). Přitom si zazávodil s Tilly Mastertonovou v jejím Mustangu, kterou následně zastavil proděravěním jejích pneumatik vysouvacím zařízením.

Aston Martin DB5 se totiž v bondovkách neproslavil jen svou krásou a rychlostí, ale také dlouhým seznamem technických vylepšení nainstalovaných panem Q z technického oddělení MI6. Na palubě tak měl k dispozici ještě měnitelnou SPZ, kulomety skryté pod předními blinkry, rozprašovače oleje na silnici za autem, neprůstřelný štít, a dokonce i katapultovací sedadlo. Všechno se mu velmi hodilo, aby unikl Goldfingerovi ze spárů, a nakonec ho porazil.

A všechny tyto vychytávky (plně funkční!) byly na palubě kompletně zrenovovaného filmového vozu, který se prodal ve víkendové aukci RM Sotheby’s v americkém Monterey. Tento konkrétní kousek, jeden ze čtyř vyrobených, si ve filmu Goldfinger nezahrál, sloužil však při reklamním turné filmu Thunderball. Jeho hodnota byla odhadovaná někde mezi 4 a 6 miliony amerických dolarů (90 až 140 milionů korun)

Přesto nakonec předčil všechna očekávání a vydražil se za astronomických 6,5 milionu USD, tedy v přepočtu 150 milionů korun, čímž se stal nejdražším bondovským autem všech dob (dosud to byl jiný DB5 z čtyřkusové série, který se v roce 2010 prodal za 4,1 milionu USD). Najednou těch zhruba 8 milionů korun, o které si řekne Aston Martin vyrábějící originální repliky, zase není tolik, že…?

Reklama

Načítám