Hlavní obsah

BMW svolává vozy do servisů. Mohou se jim vznítit motory!

Foto: Shutterstock

Mnichovská automobilka BMW svolává do servisů statisíce svých vozů kvůli závadě na výfukovém systému. Původně se svolávací akce týkala jen Jižní Koreje, nyní ale musí do servisu i auta v Evropě.

Článek

Automobilka BMW svolává v Evropě do svých servisů celkem 323.700 aut s naftovými motory. Důvodem je možná závada na modulu recirkulace výfukových plynů. V Jižní Koreji je kvůli této závadě evidováno již na třicet případů vzplanutí motoru, svolávací akce se tam týká 106 tisíc vozů. To je takřka polovina všech, které tam BMW prodalo.

Z důvodu, že se v Evropě jedná o stejné specifikace vozů jako v Jižní Koreji, se svolávací akce rozšiřuje i na evropský kontinent. Prodejci by tak měli být v nejbližších dnech vyzváni k tomu, aby kontaktovali své zákazníky.

Svolávací akce se týká všech modelů se čtyřválcovým naftovým motorem vyrobených mezi dubnem 2015 a zářím 2016 a vozů se šestiválcovým naftovým motorem vyrobených od července 2012 do června 2015. Jejich majitelům budou vozy v autorizovaných servisech opraveny na náklady automobilky.

Zvláštní pozornost bude v servisech nejspíš věnována modelu 520d. Ten totiž tvoří přibližně polovinu všech případů, kdy ke vznícení motoru došlo. Pro automobilku BMW se přitom nejedná o první zkušenost s podobným problémem - v prosinci 2016 svolávala mnichovská značka modely vyrobené v letech 2011 až 2016. Tehdy se jednalo také o riziko požáru, na vině ale byla řídící jednotka elektronického posilovače řízení.

Reklama

Načítám