Hlavní obsah

BMW poprvé v historii nabídne M3 v provedení kombi

Foto: BMW

BMW M3 Touring

BMW nikdy v historii ikonického modelu M3 nenabízelo verzi kombi. A to ji třeba v případě legendární E46 mělo připravenou pro výrobu. Nářky fanoušků automobilka vyslyšela až nyní, po 34 letech. Jenže postupně. Než uvidíme celou podobu auta, je tu pro nás připraveno nejprve malé „lákadlo“, které automobilka ukázala na svém instagramovém profilu.

Článek

Nejblíže jsme se k praktičtější verzi ostré „trojky“ dostali v případě generace E46 (2000 - 2006). Tehdy automobilka vytvořila funkční prototyp, nakonec ale zůstalo jenom u něj a na sériovou výrobu nikdy nedošlo. Prototyp ale před lety BMW odtajnilo a dodnes jej má ve svém archivu.

Nyní je ale vše jinak, mnichovská automobilka oficiálně uvedla, že kombi u šesté generace bude a přihodila i první upoutávku, na níž je vidět záď kombíku s charakteristickou čtveřicí výfukových koncovek. BMW M3 Touring má dorazit příští rok, poté co ještě letos v září stihne premiéru M3 s karoserií sedan, potažmo kupé M4.

Pod kapotou bude u všech verzí M3/M4 stejně jako u minulé generace dvakrát přeplňovaný třílitrový šestiválec (s interním kódem B58), který se obejde bez hybridních technologií. V nabídce bude ve dvou verzích – základní s výkonem 480 koní (nárůst oproti minulé generaci o poctivých 50 koní) a točivým momentem 600 Nm, silnější verze Competition posílí dokonce na 510 koní a 650 Nm.

Konkrétní dynamické parametry ještě neznáme, ale v případě sedanu odhadujeme, že M3 Competition by mohla zrychlit na stovku zhruba za 3,5 sekundy, maximální rychlost bude klasicky omezená na 250 km/h.

Motor se klasicky páruje s osmistupňovou automatickou převodovkou M Steptronic, ale pro puristy – což je podle nás skvělá zpráva – zde bude manuální převodovka. A dobré zprávy nekončí: v nabídce bude jak verze s pohonem všech kol, tak klasická zadokolka. Puristé tedy mohou sáhnout třeba po kupé s manuálem a zadním pohonem, prakticky zaměření jedinci pak po kombíku se čtyřkolkou a automatem. Sportovní bavorák tak bude mít o dost širší záběr a tím i potenciální zákaznickou základnu.

Nové BMW M4 Coupé a nové BMW M3 Sedan budou mít společnou světovou premiéru v září 2020 v Mnichově, kde se nově bude konat autosalon namísto Frankfurtu nad Mohanem. A příští rok nebudou moc nadšení v Audi a v Mercedesu, protože dorazí rival pro RS4 Avant a C63 Wagon. A podceňovat jej by nebylo moc rozumné...

Reklama

Související témata:
Načítám