Hlavní obsah

BMW poodhaluje řadu 4 Coupé: dostane hybridní šestiválec

Foto: BMW

Nová generace BMW řady 3 byla nadšeně přijata odborníky i fanoušky značky jako úspěšný návrat k řidičským kořenům. Odvozené kupé řady 4 má pak přijít s ještě sportovnějším jízdním zážitkem a přinést více radosti za volantem. Zatím se můžete pokochat pohledem na jeho kamuflovanou verzi, ale oficiální představení již klepe na dveře!

Článek

Dobře zakamuflovaná auta, byť už jsou klidně z 99 % hotová, výsledný design jenom naznačí. Nikdy si nemůžete být jistí tím, jak bude výsledný model přesně vypadat. Stejné je to u nové řady 4 Coupé, ale podle oficiálních kamuflovaných snímků to naštěstí vypadá, že ledvinky se podařilo udržet v "normálních" velikostech, ne tak předimenzované jako třeba u nové řady 7 nebo X7. U druhé generace BMW řady 4 Coupé se všeobecně očekává, a potvrzuje to i automobilka, že proti aktuální "trojce" bude mít kupé odlišný, svébytný tvar, jakkoliv počítáme, že rozdíl nebude dramatický.

Odlišné pojetí naznačují také čísla: nové BMW řady 4 Coupé je v porovnání s řadou 3 o 57 milimetrů nižší (těžiště je o 21 milimetrů blíže k silnici) a mírně se zlepšila i aerodynamika (cx je lepší o 0,015).

Není to ale všechno. Třebaže podvozkový základ je velice podobný řadě 3, pro větší živost v zatáčkách konstruktéři zvýšili negativní odklon předních kol a vzadu nechali o 23 milimetrů širší rozchod. Nechybí ani takzvané progresivní tlumiče, které stlačení, respektive roztažení, netlumí lineárně. U řady 4 jsou prý naladěny ještě sportovněji než u současného BMW 3er.

Mnichovská automobilka zatím nekomentovala všechny v budoucnu nabízené motorizace pro řadu 4. Víme nicméně, že do příchodu BMW M4 bude vrcholem provedení M440i xDrive. Všechna čtyři kola bude roztáčet řadový šestiválec s výkonem 275 kW/374 k a malý elektromotor.

Technicky jde o mild hybridní technologii s 48V startér-generátorem a další baterií. A pokud sešlápnete plyn až na podlahu, pomůže vám dalších 11 koní (8 kW). Tato motorizace bude dostupná výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou.

BMW zatím oficiálně nechce komentovat, kdy ukáže fotografie sériové verze a kdy nový model zamíří do autosalonů. Podle spekulací se odhalení dočkáme v červnu a nedlouho poté dorazí i verze Cabrio.

Reklama

Načítám