Hlavní obsah

BMW končí s výrobou rodinných MPV, zákazníci chtějí víc SUV

Foto: BMW

Když BMW poprvé ohlásilo, že se pustí do výroby praktických MPV, fanouškům značky naskočila husí kůže. Když představilo řadu 2, konkrétně modely Gran Tourer a Active Tourer, někteří prý plakali. Ani jeden model totiž nebyl tak úplně BMW. Pro všechny, u nichž kontroverzní bavorák vyvolal zmiňované reakce, máme dobrou zprávu: BMW s jejich výrobou nadále nepočítá.

Článek

Oba výše zmíněné modely automobilka do svého portfolia zařadila z mnoha jistě ospravedlnitelných důvodů. V prvé řadě chtěla svou rodinu modelů rozšířit i směrem k těm, kterým by standardní BMW tak úplně nevyhovovala, tedy nejčastěji ženy a starší lidé. Automobilka si navíc chtěla posvítit na zákazníky třídy B značky Mercedes-Benz a nějaké jí odlákat. Vzhledem k tomu, že prodeje těchto konkrétních modelů řady 2 nebyly vůbec špatné, nejspíš se to i povedlo. Ale co si budeme povídat, rodinné MPV, tříválec pod kapotou a pohon předních kol, to opravdu nezní jako kombinace hodná značky BMW.

A tak všichni ti, kteří byli z nabídky předokololek u mnichovské značky nešťastní, můžou svým způsobem jásat. Peter Henrich, produktový manažer BMW, prozradil britskému magazínu Autocar, že značka nepočítá s další výrobou a novými generacemi těchto modelů. Sám naznačil, že toto už není směr, kterým se BMW chce nadále ubírat, a mezi řečí prý přiznal, že po počátečním úspěchu začaly prodeje trochu klesat. Konkrétně to znamená, že v roce 2016, kdy byl Active Tourer novinkou, prodalo BMW 100 502 kusů v celosvětovém měřítku. Jenomže v roce 2017 už to bylo 85 255 kusů a v roce 2018 dokonce „jen“ 68 367 kusů. Další propad německá značka prostě nechtěla sledovat, a tak tyto modely raději ukončila.

Ovšem, nejásejte až příliš. Proč? Rozhlédněte se kolem sebe. Jaký typ aut potkáváte nejvíce? Odpověď je SUV, po nichž je obrovská poptávka. Ostatně, i proto SUV dnes nabízí značky, do kterých bychom to ještě před rokem nebo dvěma nikdy neřekli. Už asi tušíte, kam míříme. BMW má prý v plánu oba modely nahradit jejich sourozenci, kteří už ovšem budou ve formě SUV. Navíc je dost pravděpodobné, že tato nová SUV půjdou cestou elektrifikace, ale to jsou zatím jen spekulace, které se šíří světem internetu. Zatím nikdo nic nepotvrdil, tedy kromě toho, že prý půjde o zcela nově přepracované modely. V tuto chvíli se budou doprodávat skladové zásoby Gran Tourer i Active Tourer a v mezičase začne BMW s pracemi na novince. Dočkat bychom se měli tedy až za pár let.

Reklama

Související témata:
Načítám