Hlavní obsah

BMW Individual M850i Night Sky s materiály z vesmíru

Foto: BMW

BMW Individual M850i Night Sky

Program BMW Individual umí upravit auto přesně na míru zákazníka – barvy a materiály v interiéru, exteriérový lak a doplňky. Všechno se dá sehnat, všechno se dá přizpůsobit, stačí říci a lidi z BMW vám to rádi obstarají. I kdyby měli chytat hvězdy padající z nebe, zdá se…

Článek

V noci na pátek 4. ledna byla nad Českou republikou neproniknutelná mračna, z nichž padaly sněhové vločky jako peří z peřiny. To nám bohužel dokonale zabránilo pozorovat meteorický roj Kvadrantidy, který právě předvčerejší noci vrcholil. Nic nám však nemůže zabránit pokochat se alespoň konceptem individuálně upraveného BMW M850i, které je inspirované právě těmito výjimečnými úkazy na noční obloze.

Zní to možná až přehnaně poeticky na to, že je to jen auto, ale s úpravou tohoto kousku si BMW dalo vážně práci. Středová konzola, startovací tlačítko, hlavice volicí páky automatu, otočný ovladač iDrive a výplně prahových lišt jsou vyrobeny z meteoritických kamenů. Poznáte je snadno – mají velmi specifickou geometrickou strukturu (tzv. Widmanstättenovu strukturu podle objevitele hraběte Aloise von Beckh Widmanstättena) s přímými liniemi vzniklou extrémně pomalým (kolem 10 milionů let) chladnutím železo-nikelnatých krystalů v železných meteoritech. Ničeho podobného na Zemi dosáhnout nelze.

Foto: BMW

Středová konzola a ovládací prvky zdobené meteoritickým kamenem. Dobře si je prohlédněte, nic podobného už nikdy neuvidíte

Obraz téže struktury najdete i na palubní desce u výdechů klimatizace, na sedadlech a stropě, ve středové loketní opěrce jsou pak integrované optické kabely, které vytvářejí dojem oblohy plné hvězd. Celý interiér je pro větší efekt provedený v tříbarevné (bílá/modrá/stříbrná) kožené kombinaci s modrými koberečky s vysokým vlasem. Exteriér pak na základní nemetalický černý lak nanáší metalickou San Marino Blue a tři vrstvy bezbarvého laku pro jeho výraznou hloubku. Výsledek vypadá naprosto fantasticky!

M850i Night Sky kromě strhujícího vizuálu představuje také brzdové třmeny vyvinuté závodním oddělením BMW a vyrobené technikou 3D tisku – díky tomu jsou o 30 % lehčí než běžné brzdiče řady 8. Uvidíme, jestli se časem propracují do sériové výroby. Podobně vypadající M850i ale zaručeně nikdy neuvidíte. Vlastně nikdy neříkej nikdy – když si přinesete pořádný ranec peněz, u BMW Individual by vám ho nejspíš ochotně postavili.

Reklama

Související témata:
Meteority
Načítám