Hlavní obsah

BMW 850Ci: (E31) – Když si jdete za svým snem

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW 850i E31 drželo v roce 1989, kdy se představilo mnohá prvenství. Věděli jste, že dosahovalo extrémně nízkého koeficientu odporu vzduchu Cd 0,29?

Zaklapnul jsem těžkými dveřmi v zámcích a ocitl se v modrém interiéru, který voní charakteristickým bavoráckým odérem, který patří jedině devadesátým letům. Po otočení klíčku ve spínací skříňce se v rychlé frekvenci ozval startér a po jeho uvolnění se probral ze spánku s jemným zaburácením vidlicový dvanáctiválec. Tohle auto je můj zhmotněný sen.

Článek

Neřídí se kdovíjak sportovně, jeho motor není tak brutálně rychlý jako některá nejdražší auta dnešního světa, ale to nehraje vůbec žádnou roli. Elegance BMW řady E31 je dechberoucí a považuji ho za jedno z nejkrásnějších automobilů světa. Bylo nesmírně drahé v době svého vzniku a zůstává velmi drahé i dnes. Nebývalo tomu vždy, ale doby levných osmičkových BMW jsou nenávratně pryč. Smiřme se s tím.

Můj kamarád Petr mi prozrazuje pořizovací sumu auta a já jdu takřka do kolen. Podali jsme si ale ruce na to, že přesnou částku nenapíši. O individuálně konfigurovanou E31 850Ci v elegantní modré barvě odstínu „Avus“ se poctivě stará, občas auto projede či přeleští. Oba víme, že by se za tyhle peníze dalo pořídit klidně i jedno slušné Porsche 911 Turbo generace 996. Vánek, který zlehka profukuje celou kabinou se staženými bočními okny bez sloupkového kupé, vytváří dojem luxusu, ke kterému se zmíněné Porsche nemá šanci přiblížit. Pochopil jsem, že osmičkové BMW je zkrátka jiný sport, a když si plníte své sny, finanční stránka věci jde většinou stranou.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Silueta s absencí středního sloupku, velké zadní lampy a čtveřice chromovaných výfukových koncovek, z nichž se line doslova rajská hudba

Konkrétní osmička se narodila v roce 1993 v Dingolfingu a její konfigurace zahrnovala mnoho položek individuálního zákaznického programu BMW. Druhou takto konfigurovanou jen tak nenaleznete. Petr vtipkuje, že ji na původním majiteli z Lucemburska vyloudili jen díky manželce. Měl prý osmičky dokonce dvě. A došlo to tak daleko, že mu prý žena pohrozila fyzickou destrukcí (pochopitelně, že auta) pokud se jedné doopravdy nezbaví. Sám od sebe by tuhle osmičku nejspíš nikdy neprodal.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Interiér je konfigurován čistě na přání zákazníka, objednal si sportovní sedadla s polohovatelnou délkou sedáku navíc ve velmi netradiční sytě modré barvě

Když se s bavorákem konečně rozjíždím, pochybnosti o příliš vysoké cenovce se rozplývají nadobro. Auto reaguje přesně a jistě. Řízení má typický bavorácký charakter a pozice za volantem mi přijde ideální. Pokud mě mrzí jedna věc, je to automatická převodovka, kterou bych tak moc rád vyměnil za šestistupňový manuál Getrag. Ten by dokreslil zvukomalebnost točivého dvanáctiválce. Projevuje se jemným hučením v nízkých otáčkách, které přechází ve sportovní hutný brumot nad třemi tisíci otáček.

Zvuk dvanácti válců melodicky graduje a vy ho chcete vytočit do maximálních použitelných šesti tisíc. Z výfukových koncovek se pak line hudba, která ježí chlupy na předloktí, a já se jen pokouším marně domýšlet, jaké by to asi bylo, kdyby byl tenhle bavorák legendárním 850 CSi, který měl sportovně laděnou variantu téhož motoru. Ten se dal točit ještě o chlup dál a zněl o poznání dramatičtěji. Gordon Murray si tuto pohonnou jednotku nevybral pro svůj McLaren F1 jen tak náhodou. Byla lehká a současně na nejvyšší technické úrovni své doby.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Pětilitrový dvanáctiválec (od roku 1992 posílený na objem 5,4 litru) běží sametově a v otáčkách umí ukázat svou sílu tří stovek plnokrevných koní

Říká se, že některé legendy je lepší neřídit, aby si pak fanoušek nezkazil svůj idealistický dojem, který si k autu od dětství vytvořil. U BMW řady E31 to však neplatí, minimálně ne u mě. Osmička je radost i po letech a jízdu si nesmírně užívám. Jel bych s ní na prodloužený víkend do Toskánska a cestou zpět využil rozměrný kufr na uskladnění beden s výborným Chianti.

Nehnal bych auto k limitům, užíval si jen jeho zvuk a po zaparkování u hotelu se na něj dlouze a zálibně díval. Silnice mezi vinicemi by zvládla „osma“ díky adaptivním tlumičům s velkou grácií. Celá věc je o estetice. Konkrétní vůz je obutý na standardních šestnáctipalcových kolech a vypadá přímo úžasně. Nová osmička potřebuje k docílení podobného efektu brutálně velké a hodně nízko profilové dvacítky. Časy se zkrátka změnily a já si bohužel nejsem jistý, zda zrovna k lepšímu. Tlusté boky, svalnaté tělo, brutální výkon i bleskurychlá automatická převodovka neumí vynahradit jemné kontury karoserie a vyklápěcí čelní světlomety původního modelu, který je nesmírně nadčasový.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Sporťáky jsme si na chvíli i vyměnili, není však většího kontrastu, než když přesednete z puristického Lotusu do plnotučného dvanáctiválcového BMW

Zbrusu novou 850i s pohonem všech kol jsem si před nějakým časem vyzkoušel dokonce na celý týden, a bylo to v objektivním měření dokonalé auto. Její výkon, ale i další stránky bych mohl hodnotit v superlativech, jenže nastal malý zádrhel. V konečném výsledku byl zážitek z auta poněkud zapomenutelný a emociálně prázdný. To máte jako s hudbou. Přiznám se, že čas od času se mi zalíbí nějaký nový popový hit a rád si ho pouštím znovu. Jenže pak natrefím na skvělé nadčasové skladby od Davida Bowieho. Jsou staré třicet let a neohrají se. A přesně taková je i původní osmička. Objektivní měřítka totiž u starých aut nehrají nijak zásadní roli zrovna jako u hudby. Zatímco stará osmička o své kouzlo nikdy nepřišla a dnes již jen zraje jako nejušlechtilejší víno, nová má velký problém zapůsobit na hlubší emoce nám, bláznům do aut.

Design osmičky, která získala kódové označení E31, měl na starost v osmdesátých letech jistý Klaus Kapitza. Projekt byl pro automobilku vyloženě přelomovou prací. Vstupovali do zbrusu nového segmentu, kterému kralovala (a kralují dodnes) dvanáctiválcová Ferrari. Chtěli, aby byl vůz co nejmodernější a nejlépe vybaven, zrovna jako se o podobný efekt snaží v dnešních dobách Elon Musk s Teslou. Design karoserie osmičky byl poprvé vysochán pomocí počítačových technologií, motor měl dvě řídící jednotky i autobaterie. Tlumiče byly už adaptivní a automatická převodovka nabízela možnost volit převody i sekvenčně. Zadní náprava byla konstruována jako víceprvková (typu multilink) a vůz dostal jako první sériový bavorák na světě systém dynamické kontroly trakce (DSC).

Původní osmička své zvláštní fluidum rozdává řidiči přímo po hrstech a jen těžko se vysvětluje, proč je tak beznadějně neodolatelná. Nepochybně v tom hrají roli dávné sny. Užil jsem si nádherný podvečer v přítomnosti onoho kdysi vyloženě plakátového auta a obávám se, že BMW 850i E31 se zaryla do mého srdce ještě hlouběji, než když byla doposud jen jedním z dětských nesplněných snů. Pokud o koupi uvažujete, váháte či se přímo rozhodujete, obávám se, že nastal čas jednat, jelikož jejich hodnota rok od roku lehounce stoupá a levnější zkrátka již nebudou.

Zvuk dvanáctiválce je opojný a atmosféra na palubě zcela neopakovatelná. Celkově se vyrobilo 31 062 kousků, ale mnohé jsou ryze individualizované ve svém provedení jako právě zobrazený model. Přes to všechno bych si netroufl říci, že je koupě BMW 850i/850Ci dobrou investicí v pravém slova smyslu. Není zdaleka pro každého, údržba vozu je drahá a náročná. Pokud však nemůžete odolat, naprosto to pochopím, jelikož jsem i sám sebe přistihl, jak nyní až nápadně často brouzdám v inzercích pod hesly „BMW 8er“ a „E31“. Věřím, že mnozí to máte podobně.

BMW 850i/850Ci (1989-1999)
Motorzážehový vidlicový dvanáctiválec M70, rozvod OHC, 2 ventily na válec
Objem válců4 988 cm3
Výkon220 kW (300 koní) při 5 200 otáčkách
Točivý moment450 Nm při 4 100 otáčkách
Pohotovostní hmotnost1 955 kg
Zrychlení 0-100 km/h7,4 sekundy
Maximální rychlost250 km/h
Spotřeba paliva12-15 litrů/100 km je běžný průměr
Cena na trhu300 000 Kč za renovační projekty, 600 000 Kč za pojízdná auta s historií, automatem, prvních let výroby a větším počtem kilometrů. Pozdější kusy označené jako „Ci“ jsou vzácnější, od roku 1994 v nich zpravidla nalezneme větší 5,4litrový motor M73 a v dobrém stavu stojí od milionu korun výš. Za vozy s manuální převodovkou se rovněž připlácí a za neobvyklé konfigurace také

Reklama

Načítám