Hlavní obsah

Bentley převléklo Bentaygu do nového

Foto: Bentley

Britské Bentley po čtyřech letech omladilo své první a dosud jediné SUV v nabídce – Bentaygu. Změny jsou to decentní, přesto nové provedení opravdu prokouklo. Základem je nyní benzinový osmiválec, verze Speed si ale zachová šestilitrový W12.

Článek

Bentayga, první SUV od Bentley, přišla na trh v roce 2016 a okamžitě se stala nejprodávanějším modelem této britské značky. Dosud se prodalo 20 tisíc kusů, což je pro v podstatě malosériovou značku nečekaný úspěch. Jistě, pokud si dobře vzpomínám na jízdní testy s tímto modelem, je to taková luxusnější Audi Q7 (technický základ je stejný), ale bohatým zákazníkům po celém světě je to jedno.

Změny na omlazené Bentayze jsou decentní, ale okamžitě rozpoznatelné. Dá se říci, že vzhled je inspirovaný současnými modely Continental GT a Flying Spur. Mřížka chladiče je vzpřímenější. Vpředu je nový design spodní části nárazníku, oprášené jsou i světlomety s novým designem a technologií Matrix LED. Každý světlomet má 82 diod. Ještě výrazněji se změnily zadní partie, kde najdete nový tvar koncových světel, přepracované jsou i koncovky výfuku a poznávací značka se z víka pátých dveří přesunula do nárazníku. Nový je i design kol, jejichž průměr je až 22 palců a dvě nové barvy laku karoserie.

Uvnitř je upravený volant, nové obložení dveří a především obrazovka o velikosti 10,9 palce. Multimediální systém podporuje nově bezdrátový Apple CarPlay (a také Android Auto); v interiéru také přibyl USB-C port. Automobilka z Crewe naštěstí nešla cestou likvidace fyzických tlačítek a jejich nahrazení funkcí na dotykové obrazovce.

Bentayga může být čtyřmístná, pětimístná nebo sedmimístná. Ve čtyř- a pětimístné verzi můžete mít na přání odvětrávání zadních sedaček. Cestující v druhé řadě podle oficiální tiskové zprávy mají o 100 mm více místa pro nohy - vzhledem k tomu, že se délka karoserie nezměnila, máme za to, že jsou buď jinak ukotvená sedadla, nebo došlo k vybrání zadní části sedačky.

Jako první modernizovaný model bude v nabídce základní V8: ten díky přeplňování dvěma turbodmychadly nabízí výkon 550 koní a 770 Nm, a zvládne tak zrychlit na stovku za pouhých 4,5 sekundy, maximální rychlost pak dosahuje 290 km/h.

Brzy se ale v nabídce objeví i dvanáctiválcová verze Speed, která díky monstrózním 635 koním vystřelí na stovku za supersportovních 3,9 sekundy a peláší až 306 km/h, což z ní dělá nejrychlejší SUV na trhu. Pro zákazníky, kteří nepotřebují být všude první, bude v nabídce i plug-in hybridní varianty, která však stále nabízí velmi solidních 435 koní, takže ani s ní nebudete za loudu.

Ceny Bentley Bentayga začínají těsně nad 4 miliony korun (a vyšroubovat ji můžete klidně až na dvojnásobek), nový model by neměl být o mnoho dražší.

Reklama

Načítám