Hlavní obsah

Bentley naskenovalo součástky legendárního závoďáku

Foto: Bentley

Bentley Blower 4 1/2 Litre

Aby mohlo Bentley postavit 12 replik svého slavného závodního modelu Blower, potřebovalo naskenovat všechny součástky. Překvapivě je jich docela málo.

Článek

Bentley loni v září oznámilo, že postaví 12 replik svého slavného závodního modelu Blower 4 ½ Litre z roku 1929. K tomu ale potřebovalo vědět přesné rozměry a tvar všech součástek, aby i moderní verze byly autentické. Proto se tehdy inženýři pustili do skenování všech součástek slavného závoďáku a jejich modelování v programu CAD.

Nyní oznámili, že mají po 1 200 hodinách hotovo, a nás na tom zaujala jedna věc. Přijde nám, že má to velké závodní auto docela málo součástek. Podle Bentley totiž mají přesný tvar všech 630 součástek a plány všech součástek digitálního Bentley z dvacátých let zabírají prý přes 2 GB místa. Sice to není zanedbatelný počet, ale ve srovnání s moderním autem je to skoro nic. Například Toyota tvrdí, že její moderní auta mají kolem třiceti tisíc součástek. Ano, zdrojem sice je stránka Toyota’s Answers for Kids (tedy odpovědi pro děti), ale přece by jedna z největších automobilek na světě nelhala dětem. Zato slavné závodní auto z minulosti můžete postavit z pár dílů.

Foto: Bentley

Tak nádherný kus techniky si vystačí s tak málo díly

Vzhledem k současné situaci prý skenování probíhalo z domovů jednotlivých inženýrů. Docela nás baví představa, jak si někdo veze devadesátiletý motor ze závodního auta domů ve svém autě, aby jej pak naskenoval a vymodeloval.

Nejrychlejší náklaďák na světě

Bohužel ani výroba nových starých Bentley neznamená, že si je můžete koupit. Všech dvanáct exemplářů už je zamluveno a prý si většina nových majitelů i vybrala nějaké individuální úpravy, které jsou samozřejmě v duchu doby, aby autentičnost vozu nebyla znehodnocena. Ceny originálních aut jsou dnes už nepředstavitelně vysoké. Že jej ale někdo chce mít doma, tomu se vůbec nedivíme.

Blower je úžasné auto, které vyhrálo spoustu závodů. Vůbec nevadilo, že je velké a těžké (Ettore Bugatti se nechal slyšet, že Blower je nejrychlejší náklaďák na světě). Motor totiž dopoval kompresor a spolehlivost auta byla úžasná. Navíc tovární tým, kterému se přezdívalo Bentley Boys, byl složen z chlapů, co měli odvahu na rozdávání, proto také vyhrávali.

Reklama

Související témata:
Načítám