Hlavní obsah

Bentley Dominator: Raritní předchůdce Bentaygy a Cullinanu

Foto: Archiv Garáž.cz

Když jsme se podívali poprvé na nové SUV Rolls-Royce Cullinan, přišlo nám auto designově trochu zastaralé, jako by vzniklo v 90. letech. Možná se tvůrci však pouze inspirovali duchovním předchůdcem z doby, kdy Bentley mělo k Rollsu velmi blízko.

Článek

Pokud jste chtěli v devadesátých letech luxusní SUV, neměli jste moc na výběr. Vlastně jedinou možností byl Range Rover, pokud tedy nepočítáme několik raritních staveb či amerických limitek. A dlouho nikdo nevěděl ani o tomto voze. Jmenuje se Bentley Dominator a vznikl v několika kusech jako zakázková stavba pro brunejského sultána. A v designu tohoto auta trochu vidíme předobraz pro Rolls-Royce Cullinan. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Brunejský sultán fascinoval v devadesátkách svět právě svou neskutečnou sbírkou automobilů a toužil po opravdu velmi luxusním offroadu, ideálně od legendární značky. Právě proto vznikl Dominator. Ten stojí na nejlepším dostupném základě té doby, tedy na Range Roveru. O autě se vůbec nevědělo, až v roce 1998, tři roky po výrobě vozu, přišel magazín Autocar s vysvětlujícím článkem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Dohromady Bentley vyrobilo 6 kusů těchto vozů, z toho jeden červený a druhý žlutý. Říká se, že vůz používá rovněž osmiválec Range Roveru generace P38A, nikdy to však nebylo oficiálně potvrzeno. Tohle je tedy vážně první SUV Bentley a navíc vůz, který nám připomíná nový Cullinan. A pak je tady to úderné jméno Dominator! Dominik Hašek začal po tomto voze právě toužit.

Reklama

Načítám