Hlavní obsah

Bájný Mustang Eleanor z filmu 60 sekund je na prodej!

Foto: Mecum

Film 60 sekund z roku 2000, remake klasiky ze 70. let, proslavil nejen hvězdné herce Nicolase Cage a Angelinu Jolie, ale také jeden zakázkový Mustang vyrobený právě pro tento film. Ve skutečnosti těch originálů vzniklo jedenáct a jeden z nich je teď právě v USA na prodej.

Článek

Každý film potřebuje svou hvězdu. A pokud jde o filmy o autech, lidskému herci musí zdatně sekundovat čtyřkolový herec. Frank Bullit měl svůj Mustang GT 390 v laku Highland Green, James Bond nejraději jezdil ve stříbrném Aston Martinu DB5 a Dominic Toretto měl zase černého Chargera tak výkonného, že se mu motor ani nevešel pod kapotu. Když se v roce 2000 natáčel remake klasiky ze 70. let „60 sekund“, režisér potřeboval něco skutečně nepřehlédnutelného.

Tím se stal 1967 Ford Mustang Fastback, nejoblíbenější ze všech amerických svalnatých aut. Aby na stříbrném plátně vynikl ještě víc, filmaři si ho trošku upravili. Design svalnatého bodykitu inspirovaného Shelby GT500 navrhl Steve Stanford a k dokonalosti ho dotáhl Chip Foose. Takže došlo na dodatečná světla v nárazníku, boule na kapotě, výfuky pod dveřmi, boční sání vzduchu, zakázková kola a zadek s pořádně vytaženou odtrhovou hranou, to vše v šedém metalickém laku Pepper Gray se dvěma černými „fofrpruhy“ od čumáku až po zadek. Strhující auto! Není divu, že se Eleanor stala okamžitým hitem, který chtěl mít v garáži každý druhý fanoušek Mustangu.

Foto: Mecum

Eleanor se okamžitě stala hrdinkou plakátů na zdech v klukovských pokojích i chlapských garážích. Vůbec se nedivíme!

Konverzí a garážových staveb vznikla celá řada, ale originálních aut pro potřeby natáčení vzniklo jen jedenáct, přičemž těmi největšími hvězdami filmu se staly pouhé tři. To první se prodalo v roce 2009 za nějakých 5 milionů korun, druhé o tři roky později za tři miliony korun, ale hlavní hrdina – auto použité při všech foceních – se v roce 2013 vydražil za neuvěřitelných 23 milionů korun.

Nyní je na prodej jedno auto „ze zbytku“, který přežil náročné natáčení – čili stejně autentická stavba bez tučného příplatku za status filmové hvězdy. Přitom má také upravený podvozek, poctivou manuální převodovku a silnější brzdy Wilwood, pod kapotou je pak stejný notně upravený 5,8 V8 (výkon nikdy zveřejněný nebyl, ale určitě to nepůjde pod 500 koní) doplněný o funkční vstřikování dusíku do spalovací komory, který motoru přistříkne dalších 100 koní, takže pojede jako čert píchnutý vidlemi. Není divu, že Randallu „Memphisovi“ Rainesovi, zloději aut ztělesněnému Nicolasem Cagem, běhal z Eleanor mráz po zádech.

Nyní ji můžete mít doma i vy, akorát ne lacino. Aukční dům Mecum sice nezveřejnil žádnou vyvolávací cenu, ale pokud nemáte v peněžence pár přebytečných milionů, ani je nezkoušejte oslovit. Další variantou v duchu filmu je samozřejmě krádež. Připravte se, máte na to 60 sekund…

Máte rádi Eleanor?
MILUJI JI, hned bych si ji koupil
61,8 %
MILUJI JI, hned bych si ji postavil
4,7 %
MILUJI JI, hned bych ji ukradl
14,3 %
NE, mám raději čistší design
5,2 %
Jako dobrý, ale na Fabii to nemá
14 %
Celkem hlasovalo 940 čtenářů.

Reklama

Načítám