Hlavní obsah

Jak připravit auto na zimu? 4 zásady, které se vám vyplatí

Foto: Shutterstock

Zima se blíží

Venku jsme si ještě donedávna užívali báječného babího léta a vychutnávali si příjemně teplé sluneční paprsky, nyní se ale situace radikálně mění. Zima je za dveřmi, a proto je dobré si už dnes připravit auto na mráz a sníh. Jen tak nás nezaskočí a budeme si moci první sníh víc užít.

Článek

Jakkoliv budou následující rady některým možná připadat zcela zbytečné, podle toho, jak někteří s prvním mrazem a sněhem panikaří, se jistě někomu hodí. Víte, jak svůj vůz na zimu ideálně připravit? Vlastně je to velmi snadné. Stačí myslet na pár základních pravidel a zima si na vás jen tak nepřijde.

1. Výměna pneumatik

Co si budeme povídat, kvalitní zimní obutí je základ bezpečné jízdy. Pneumatiky nepodceňujte a nikdy na nich nešetřete. Je dobré si přečíst pár nezávislých testů, které vám s výběrem mohou poradit.

Mějte na paměti, že zákon ukládá povinnost přezutí letních pneumatik za zimní za určitých podmínek. Důležité je mít zimní obutí na autě v období mezi 1. listopadem a 31. březnem, když na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo lze předpokládat, že se sníh, led či námraza na vozovce objeví. Zimní pneumatiky musí být u osobních automobilů na všech čtyřech kolech a hloubka jejich dezénu nesmí být nižší než 4 mm. „I když tedy takové obutí nemusí být v zimě na automobilu vždy a za každých okolností, je dobré jej přezout. Povětrnostní podmínky a počasí se mohou v zimě rychle měnit. Obecně totiž letní pneumatiky ztrácejí své správné vlastnosti při teplotách klesajících pod 7°C," vysvětluje Michal Skoták, technický zástupce společnosti Hankook Tire.

Foto: Hankook/Nokian

Kvalitní zimní pneumatiky jsou základ, zde na obrázku Hankook Winter i*cept evo2 (vlevo), od 2 500 Kč; Nokian WR D3 (vpravo), od 2 900 Kč

2. Vozte v autě smetáček, škrabku a deku

Není nic horšího, než přijít ráno k autu a zjistit, že nemáte škrabku na zamrzlá okna. Většinou vám pak nezbude nic jiného než potupně v peněžence hledat některou z věrnostních kartiček, s jejíž pomocí se dá okno alespoň trochu oškrábat. Smetáček se zase hodí, když máte na autě sněhovou čepici, se kterou ale podle zákona nesmíte vyjet na silnici. Vhodné je také do auta přidat deku pro případ, že byste někde uvízli a museli bez topení nějakou dobu čekat na pomoc.

Foto: APA/Automax

Zimní sadu do auta oceníte hned při prvním sněhu - zde sady APA 89047 (vlevo), od 520 Kč; Automax 7939 (vpravo), od 420 Kč

3. Nezapomeňte na stěrače

Pamatujte na dobrý výhled z auta. Pokud už si čelní okno oškrábete, budou se hodit i stěrače, které ho mohou dočistit. Proto musí být v pořádku stírací gumičky, aby si se sněhem a s drobnými kousíčky ledu dokázaly poradit.

Foto: Bosch

Kvalitní stěrače jsou často opomíjené, špatný výhled ale zvyšuje riziko nehody. Na obrázku vlevo stěrače Bosch Aerotwin, od 950 Kč; vpravo neznačkový stěrač plochého typu, od 200 Kč

4. Zkontrolujte provozní kapaliny

Ke správně fungujícím stěračům patří také nemrznoucí směs do ostřikovačů. Raději ji s sebou vozte dostatečnou zásobu, protože přes zimu je jí potřeba opravdu hodně. Zároveň zkontrolujte stav nemrznoucí kapaliny chladicí soustavy, ale také stav oleje nebo brzdové kapaliny.

Foto: Coyote/Clean Fox

Směs do ostřikovačů mizí v zimním období rychleji, než by se mohlo zdát. Je proto lepší vozit vždy náhradní balení v autě - směs Coyote CY-877948 (vlevo), od 160 Kč; Clean Fox 90618 (vpravo), od 100 Kč

Dobré také je si před zimou zkontrolovat stav autolékárničky, jejíž obsah před nedávnem prošel zákonnou změnou, ale také nahuštění pneumatik, geometrii a rozhodně do zavazadlového prostoru přidejte startovací kabely. Akumulátory si s velkým mrazem moc nerozumí.

Reklama

Načítám