Hlavní obsah

Autosalon v Ženevě zrušen kvůli koronaviru

Foto: Daniel Martínek

Takhle se připravoval autosalon na svůj ostrý start minulý rok - letos už se do tohoto stádia nedostane

Kolem tradičního setkání automobilového průmyslu vyvstalo za posledních pár dní několik otazníků. Jak se začal evropským kontinentem pomalu šířit strašák s názvem SARS-CoV-2 – zmiňovaný zpravidla prostě jen jako „koronavirus“, očekávali vystavovatelé, novináři i široká veřejnost, zda se tradiční ženevský autosalon nezruší. A i když se dlouho zdálo, že vše proběhne podle plánu, v pátek dopoledne přišla očekávaná špatná zpráva.

Článek

Informaci, že je autosalon zcela zrušen, nejprve nezávisle na sobě potvrdily dvě automobilky. Pořadatelé to totiž dali vědět nejdříve vystavovatelům, později se objevilo i oficiální stanovisko.

„Velice nás nastalá situace mrzí, ovšem zdraví všech účastníků je pro nás i naše vystavovatele nejdůležitější. Nastalý zásah vyšší moci je obrovskou ztrátou především pro výrobce automobilů, kteří investovali vysoké částky, aby se mohli autosalonu v Ženevě zúčastnit. Nicméně jsme si jistí, že vydané rozhodnutí pochopí,“ uvedl o zrušení autosalonu předseda nadační rady Maurice Turrettini.

Ještě ve středu večer obešel novinářskou obec e-mail, v němž stálo, že byla existence devadesátého ročníku autosalonu pečlivě probírána, ovšem pořadatelé se rozhodli akci nezrušit. Dva dny na to – tedy v pátek, se už začala šířit zpráva hovořící o opaku – autosalon je s konečnou platností zrušen. První novinářský den s vyhlášením ankety Světového auta roku měl přitom nastat již v pondělí.

Za zrušením autosalonu stojí nařízení švýcarské vlády, které zcela zakazuje pořádání akcí s účastí přes tisíc osob. Nařízení je zatím platné do 15. března a bylo vydáno za účelem prevence šíření koronaviru.

Vyvstává otázka, co tato nešťastná shoda náhod, stojící za zrušením jednoho z nejprestižnějších a nejtradičnějších autosalonů na světě, udělá s autosalony jako takovými. Podobné akce se totiž už delší dobu potýkají s nezájmem návštěvníků a tím pádem i vystavovatelů – čím dál větší počet automobilek účast na autosalonech odmítalo a konkrétně na Ženevě 2020 měl z výrobců vozů chybět rekordní počet.

Reklama

Načítám