Hlavní obsah

Automobilová dokonalost! Na prodej je Ferrari F40 LM

Foto: RM Sotheby’s

Ferrari F40 LM na prodej

Poslední dobou se do aukcí dostávají velmi zajímavá auta, ale asi jsme právě našli všech těch skvostů krále. Do aukce totiž jde velmi jedinečné Ferrari F40 LM, které zajelo náročný závod Le Mans. Jde o jedno z mála vyrobených, čemuž bude odpovídat i cena. Ale každá utracená koruna bude stát za to, věřte nám.

Článek

Ferrari F40 LM je taková brutálnější verze klasického F40. Má ostré tvary, tvrdší a nižší podvozek, super agresivně vyhlížející zadní křídlo, závodní převodovku a takřka nulový interiér. Ten by byl v případě tohoto auta stejně úplně zbytečný. F40 LM je z roku 1987 a v roce 1995 se účastnilo 24hodinového závodu Le Mans, kde skončilo na 12. místě. Ano, proto ta zkratka LM.

Co se pohonného ústrojí týče, tak o něm se dá říct jediné. Je prostě dokonalé! Objem V8 zůstal stejný jako v sériové F40. Jde o agregát o objemu 2,9 litru, jehož turbodmychadlo ale tlačí 2,6 baru. A to už vůbec sériové není. K tomu u Ferrari přidali lepší mezichladiče, nové vačky a lepší vstřikování paliva. Výsledek? Neuvěřitelných 720 koní. Ano, dnes je to u super aut standard, ale nezapomínejme, že tohle auto spatřilo světlo světa před 31 lety!

Jak jsme řekli. Tohle je prostě dokonalá příležitost uložit si těžce vydělané peníze, protože autu hodnota jen poroste. Pokud jsme vás dostatečně navnadili, pak si v kalendáři poznačte datum 6. února 2019. To totiž aukce v rámci domu RM Sotheby’s v Paříži proběhne a odborníci čekají velký zájem. Vyvolávací cena zatím nebyla prozrazena, ale čeká se, že se konečná prodejní suma bude pohybovat minimálně kolem 5 milionů eur, tedy asi 141 milionů Kč. Není to úplně málo, ale uznejte sami, že tahle legenda si tu sumu zaslouží.

Reklama

Související témata:
Načítám