Hlavní obsah

Autobazary přechází kvůli karanténě do online režimu

Foto: Profimedia

Autobazary evidují zájem hlavně o levnější auta, přivezou vám je až před dům

Možná to zní paradoxně, ale aktuální karanténní opatření zvýšilo zájem o ojetá auta. Autobazary se tomu přizpůsobují, a začínají tak nabízet vozy ještě intenzivněji přes internet. Auto si můžete prohlédnout na dálku, některé provozovny staví kampaně na tom, že dodávají vozy vydezinfikované a že je dovezou k zákazníkovi až domů.

Článek

V aktuální době je přeprava osobním autem bezpečnější a kvůli prázdným silnicím i pohodlnější než jízda hromadnou dopravou. Některé autobazary v Česku hlásí, že paradoxně evidují zvýšený počet zákazníků.

„Jsme v období, kdy za běžných okolností probíhá hlavní prodejní sezóna ojetin. Lidé potřebují po zimě začít řešit svou mobilitu. Rovněž potřebují v době epidemie bezpečný způsob dopravy k lékaři, na nákup základních potravin nebo do zaměstnání, nechtějí riskovat veřejnou dopravu,“ říká Karolína Topolová, ředitelka sítě AAA Auto. Nejen tato firma proto posílila svoje call centrum.

„Přesunuli jsme maximální část kapacit na naše telefonní centrum, kde jsou naši operátoři připraveni zákazníkovi sdělit o vybraném voze veškeré informace a také mohou nabídnout financování i pojištění,“ říká mluvčí Auto Esa Pavel Foltýn.

Ještě o kus dál jde společnost CarNext, která nabízí vozy ve stáří maximálně pěti let a většinu její nabídky tvoří auta z operativních leasingů. „Aktuálně máme zavřenou provozovnu, ale fungujeme plně online a nabídku vozů stále rozšiřujeme a aktualizujeme,“ říká vedoucí prodeje Petr Bína. „Stačí zavolat a náš prodejní tým poskytne maximální možné informace, včetně možnosti natočení daného auta na video, abyste poptávanému vozidlu mohli být i v této situaci co nejblíže.“

Jenže zájem je jedna věc a fyzický prodej věc druhá. V rámci karanténních opatření v Česku není možné si pro auto jen tak dojet, podívat se na něj a vůz si odvézt. Proto některé autobazary začaly dovážet auta zákazníkům po předchozí domluvě až domů.

„Na zajištění doručování vozů jsme přesunuli veškeré kapacity prodejců. Jen v Praze jde o zhruba sto zaměstnanců pracujících izolovaně, ve zbytku republiky o zhruba pět stovek dalších,“ uvedla dále Karolína Topolová. A stejně to má i Auto Esa. „Vůz přistavíme k testovací jízdě zdarma až před váš dům, auto přiveze vyškolený zaměstnanec, který je pravidelně kontrolován, zda dodržuje všechna hygienická opatření a předpisy. Jakmile si vůz vyberete, vyčištěný a vydezinfikovaný vám jej předáme k užívání,“ říká Pavel Foltýn.

Podobné služby už začínají nabízet i menší autobazary, ale zatím žádný prodejce nových vozů. Tam je situace o poznání komplikovanější, protože prodejci řeší problém jak nový automobil zaregistrovat do státem spravovaného centrálního registru.

Jak se zdá, aktuální situace by paradoxně mohla do budoucna změnit zavedené prodejní kanály. Některé automobilky o prodeji online hovoří už dlouho, ale v reálu k tomu zatím nedochází, což by se však mohlo změnit.

Je ovšem důležité myslet na povinnost nového majitele vozu přihlásit automobil na sebe. Registry vozidel fungují v karanténním režimu, a tak mají upravenou pracovní dobu. Autoservisy byly přes víkend zavřené, ale aktuálně mají výjimku, podobně jako obchody s potravinami, lékárny nebo čerpací stanice.

Reklama

Načítám