Hlavní obsah

Auto roku 2020 v ČR zná své nominované

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok se sešel s rokem a máme tu další kolo prestižní ankety české Auto roku 2020, v pořadí již 26. ročník. Letošek byl na silné novinky velmi plodný a vybrat tak celkového vítěze z 26 nominovaných aut bude pěkně těžké. Celkový vítěz bude vyhlášen na slavnostním večeru na začátku ledna 2020.

Článek

Loňským vítězem se stal Ford Focus, ale jeho vláda pomalu končí. Z 26 nominovaných aut, jejichž fotky si můžete prohlédnout v galerii, bude na začátku ledna zvoleno úplně nové auto roku, ta nejlepší automobilová novinka letoška.

A pojďme si přiznat, že velkou šanci na celkové vítězství má tuzemská Škoda. Vyhrála totiž historicky první ročník 1994 (tehdy s Felicií), získala i čtyři tituly v řadě těsně před Focusem (2015 Fabia, 2016 Superb, 2017 Kodiaq a 2018 Karoq) a loni své želízko v ohni neměla. Letos to však napravila a na přízeň odborníků i fanoušků čeká crossover Kamiq.

Proti němu však stojí 25 dalších nablýskaných protivníků od věhlasných světových značek – například mrňousové v podobě Peugeot 208, Renaultu Clio nebo Opelu Corsa, 12. generace legendární Toyoty Corolla, ikonické BMW řady 3, dlouhý zástup crossoverů (DS3 Crossback, Kia XCeed, Renault Captur, Seat Tarraco nebo VW T-Cross), terénní Suzuki Jimny, sportovní Hyundai i30 N Fastback, hybridní Honda CR-V, plug-in hybridní Mitsubishi Outlander nebo čistě elektrické Audi e-tron a řada dalších novinek. Konkurence je tedy rozmanitá a velmi silná, z čehož plyne, že boj bude tvrdý až do samotného finále.

Připomeňme ještě zásady ankety Auto roku. Každoročně ji vyhlašuje Svaz dovozců automobilů (SDA) a Sdružení automobilového průmyslu (SAP) spolu s Klubem motoristických novinářů (KMN) a Klubem motoristických publicistů (KMP). Anketa probíhá dvoukolově – 35 odborných porotců prověří testovacími jízdami všechny nominované vozy, z nichž vybere 5 finalistů, mezi kterými se následně volí vítěz. Porotci mají k dispozici přesně daný počet bodů a k vozům musí přidat i své odůvodnění, proč je volili právě takto. Na začátku roku 2020 proběhne slavnostní vyhlášení, na němž je vyhlášena nejlepší trojice včetně vítěze. K tomu jsou vyhlašovány ještě vedlejší kategorie jako Technická inovace roku nebo Ekologické auto roku. Nechybí ani hlasování veřejnosti, která vybírá jednoho vítěze ze všech nominovaných vozů.

Pro účast v anketě musí vozy splnit následující podmínky:

Musí mít zcela nebo výrazně novou strukturu karoserie a zcela nebo výrazně nové mechanické ústrojí (tj. ústrojí pohonu a podvozek), případně mít strukturu karoserie nebo mechanické ústrojí natolik změněné, že se výrazně změnil charakter vozu, jeho poslání a pozice na trhu.

Musí být novinkou na českém automobilovém trhu v časovém období od 30. 10. 2018 do 31. 12. 2019.

Musí být sériově vyráběn a prodáván na trhu v ČR nejpozději do 31. 12. 2019.

Musí být dostupný všem členům poroty ke zkušebním jízdám.

Díky Garáž.cz si veřejnost může nezávisle na odbornících zvolit vlastní auto roku a dokonce vyhrát testovací jízdy! Tak neváhejte a zapojte se do našeho veřejného hlasování!

Reklama

Načítám