Hlavní obsah

Auto komplet pod kontrolou přímo z mobilu

Foto: Xmarton

Co velké automobilky teprve nesměle objevují, to už česká firma nabízí – vlastní auto nebo rovnou celý autopark můžete mít pod kontrolou přímo z mobilního telefonu. Toto řešení nejen zlepšuje uživatelský komfort při správě auta, ale také výrazně rozšiřuje funkcionalitu, a dokonce zvyšuje bezpečnost!

Článek

„Zamknul jsem auto?“, proletí mi hlavou každou chvíli, když se při odchodu od auta vědomě nesoustředím na jeho zamčení. Taky se vám to stává tak často? Je to pěkná otrava, protože pak zbývají jen dvě možnosti – buď důvěřovat podvědomým automatismům, nebo se táhnout celou cestu zpátky k autu a fyzicky si to ověřovat. A to dělám fakt nerad. Kéž by byla jiná cesta...

Auto na dosah kliknutí v telefonu

Samozřejmě, že je! Žijeme ve 21. století a došlo to už i automobilkám, takže se postupně osmělují a začínají nabízet možnost online propojení telefonu s autem. Tím získáte celou spoustu nových možností – kromě toho, že si můžete i bez běhání sem a tam ověřit, jestli jste zamkli/zatáhli okna/zhasli světla, můžete si také zkontrolovat stav nádrže a dojezd, mrknout na data o poslední jízdě, ověřit si termín příštího servisu nebo si na mapě najít, kde přesně jste zaparkovali (případně i zablikat světly a zatroubit). Na všechno stačí pár ťuknutí na obrazovku smartphonu.

Tyto funkce se čas od času hodí každému motoristovi (těm zapomnětlivým častěji) a mohou je mít k dispozici velmi jednoduše – stačí mít smartphone a pořídit si k němu moderní auto s nainstalovanou SIM pro zprovoznění online služeb přímo od výrobce. Jenže, co když máte starší auto, které podobnou funkcionalitu nepodporuje? A co když máte v rodině více aut různých značek, která chcete mít pod kontrolou? Pak přichází na řadu univerzální řešení třetích stran…

Foto: Xmarton

Ovládání zámků, oken i světel na jediné obrazovce telefonu

Jedno z nejsofistikovanějších na trhu vyvinula česká firma Xmarton. Jeho jádrem je malá černá krabička připojená k řídicí jednotce vozu (instalovaná mimo dosah uvnitř palubní desky), která má integrovaný modul pro bluetooth (pro místa, kde není mobilní signál, například v podzemních garážích) a GSM komunikaci (online komunikace na dlouhé vzdálenosti) – právě ta přenáší data a ovládací pokyny mezi telefonem a autem. Díky jejímu spojení s palubní elektronikou tak můžete kromě pasivního zjišťování stavu vozu také aktivně ovládat zámky oken, elektromotorky oken nebo si třeba vzdáleně nastartovat, abyste si vychladili/vyhřáli auto ještě předtím, než do něj nasednete.

Bezpečnost především

To samozřejmě vyvolává velké otázky kolem bezpečnosti, ale právě ta byla pochopitelně centrem zájmu vývojářů (protože jinak by je zákazníci a pojišťovací společnosti rozcupovali na kusy). Servery i SIM ve vozech jsou chráněné proti hackerským útokům, veškerá komunikace a data jsou šifrované, propojení telefonu s autem je unikátní (do jednotky vozu se přenese identifikátor telefonu a uživatele – nehrozí tak, že by po internetu začaly kolovat digitální klíče od vašeho auta), takže v případě krádeže telefonu ho lze (přes webové rozhraní) snadno zablokovat a auto imobilizovat. Podobně to nakonec funguje i u vašeho přístupu k elektronickému bankovnictví.

Foto: Xmarton

Pohyb svého auta můžete v reálném čase (i zpětně) sledovat v mobilu i webovém prohlížeči

Ve skutečnosti toto řešení bezpečnost vašeho vozu ještě zvyšuje – kouzelná černá krabička funguje jako druhý alarm s houkačkou a imobilizér (zloděj tak při fyzické krádeži musí překonávat o jednu velkou překážku navíc), dokáže detekovat odtah vozu (a informovat vás zprávou), absolutně zamezuje krádeži auta zesilovačem bezklíčového signálu (klíč máte v telefonu a ten nic nevysílá), dokáže taky online poskytovat GPS data o pozici vozu (pro hledání kradeného auta) a auto na dálku imobilizovat (ve smyslu, že po zhasnutí motoru nejde znovu nastartovat – z bezpečnostních důvodů ho nelze zhasnout okamžitě). To však není zdaleka jediná výhoda…

Žonglování s klíči pro pokročilé

Určitě se vám už taky někdy přihodilo, že jste potřebovali někomu půjčit auto, ale všechno zkomplikovalo fyzické předávání klíčů (auto na parkovišti najde každý, ale nechávat klíčky na kole není zrovna nejlepší nápad). S řešením Xmartonu není problém „poslat klíče“ členovi rodiny nebo kamarádovi (fakticky je postup opačný – vy přiřadíte telefon uživatele do databáze auta, takže ho kdykoliv můžete zase snadno vyjmout, a odepřít tak danému uživateli přístup) a dočasně jim tak poskytnout přístup k vozu. Třeba aby vám auto přeparkovali nebo vás přijeli někam vyzvednout.

Další výhodou je pohodlná správa více aut (klidně různých značek), takže v rodině vždy víte, kde máte jaké auto a díky online předávání klíčů není problém si je podle potřeby střídat. V rodině to možná tak často nevyužijete, ale pro firemní využití je tato funkce k nezaplacení! Toto řešení vás dokáže zbavit nejen otravného žonglování s klíči, ono také jasně identifikuje řidiče a zároveň plní i elektronickou knihu jízd. Nad celým řešením stojí propracovaný fleet management, což ocení firmy s větším autoparkem a leasingové společnosti, pro služby sdílení vozů (car sharing) se zase skvěle hodí elektronické předávání klíčů a automatické předávání podkladů pro účtování.

Na trhu existují i řešení od T-Mobile, americké společnosti Viper a ruské firmy Pandora, žádné z nich však nemá tak propracované zabezpečení, širokou nabídku funkcí a komplexní propracovanost, kterou nabízí řešení české firmy Xmarton. Proto s ním v roce 2018 bodovala v soutěži Vodafone Nápad roku podporující české inovativní projekty.

Xmarton otázky & odpovědi:

Na jaká auta jde řešení instalovat?

Na vozy všech značek od roku 2002, respektive 2004, neboť v tomto časovém rozmezí se zaváděla sběrnice CAN a příslušná elektronika. Problém nejsou ani hybridy a elektromobily.

Jak dlouho trvá instalace?

V řádu jednotek hodin, u luxusnějších aut maximálně jeden den.

Kolik to stojí?

Xmarton nabízí tři úrovně řešení, nákup jednotky stojí od dvou do 10 tisíc za jednotku a její instalace vyjde asi na 3 000 korun, k tomu se platí měsíční poplatky za správu systému a podporu kolem 200 korun/měsíc. Firmy mohou řešení financovat také formou pronájmu jednotky s měsíčními poplatky.

Na kterých trzích je řešení dostupné?

Kromě Česka je to také Slovensko, prostřednictvím společnosti Business Lease pak ještě v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Nizozemí.

Jaké operační systémy jsou podporované?

Android i Apple iOS.

Jaké jazykové mutace jsou k dispozici?

Kromě češtiny, slovenštiny a angličtiny je to také polština a maďarština.

Reklama

Související témata:
Načítám