Hlavní obsah

Auta i mašiny očima umělců – Motoristický pelmel

Foto: Jakub Misík

Zapomeňte na holky a mašiny. Čeští fotografové dokážou obyčejná i vzácná auta ukázat ve zcela jiném pojetí

Automobily i motocykly vytváří denně miliony různých příběhů a vedou jejich řidiče i posádku spletitými cestami. Mnoho lidí takové stroje fotí a svým umem přidává zachyceným okamžikům to správné koření. Jak vidí plechové mašiny čeští fotografové? Máme pro vás jejich pohled na svět rychlosti.

Článek

Znáte to, fotografií kolují po světě internetu miliardy, některé dobré, jiné více méně mizerné. Čeští profesionální fotografové však umí dát fotkám to pravé koření a zdůraznit jejich příběh. Vybrali jsme několik snímků, které ukazují auta nebo motorky v trochu jiném světle.

Světlohra

Jakub Misík je úspěšný inovátor, vynálezce pojízdné fotografické Škody 1203 a profesionální fotograf z Hradce Králové. Pokud zrovna neběhá na plese nebo jiné akci, můžete ho potkat, jak s objektivem nahání nejrůznější automobily. Svou specifickou úpravou dává snímkům jiný nádech a naposledy si vzal na paškál avantgardní SUV DS 3 Crossback.

Foto: Jakub Misík

DS 3 Crossback imponuje svým svislým denním svícením připomínajícím perlový náhrdelník

Auta značky DS jsou vyráběna tak, aby na první pohled zaujala. K tomu jim dopomáhá také svislé denní svícení, které v případně modelů DS 3 Crossback a DS 7 Crossback připomíná perlový náhrdelník.

Foto: Jakub Misík

Škoda Yeti má působivé xenonové světlomety

Jasná zář xenonových světlometů a halogenové mlhové lampy ukazují na prvním SUV značky Škoda Auto, jak moc se dnešní doba dere kupředu. Všude jsou diody, případně lasery a různé světelné podpisy dotvářející vzhled automobilu. Nemá však obyčejný Yeti zachycený Kubou Misíkem také svoje iluminační kouzlo?

Motománie

Radoslav Holan má motorky v srdci už od raného dětství, kdy doslova oblézal zaparkované mašiny a těšil se, až dovrší dostatečného věku pro získání řidičáku. Nelenil a už v 17 letech začal pracovat v médiích, kde se postupně učil i fotografovat. Roky plynuly a svůj um značně vypiloval, přičemž velkou inspirací mu byly oficiální snímky výrobců, kde se shlédl v určitých typech záběrů – například ve focení ostatních vozidel z jiného auta nebo v nočních snímcích.

Foto: Radoslav Holan

Kawasaki Z900 na snímku je vyšperkovaná tuningovými doplňky

Na první pohled pro laika obyčejná Kawasaki Z900, pohledem znalce však vyšperkovaný kousek od M-Style – českého prodejce tuningových doplňků. Podle Radoslava nejde o výkonnostní vylepšení, ale designové a funkční prvky, jakými jsou například CNC páčky, závažíčka na řídítkách, padací rámy a mnoho dalšího.

Foto: Radoslav Holan

Indian Roadmaster je prostě křižník na dvou kolech

Dynamický snímek zachycuje vlajkovou loď značky Indian, konkrétně model Roadmaster. Jde o jednostopý křižník, který Radoslav zachytil v jeho přirozeném prostředí ze Škody Karoq. Pokud vám je krajina v pozadí povědomá a byli jste na rumunském Transfagaraši, máte správné tušení. Fotka vznikla právě tam.

Foto: Radoslav Holan

Fotka modelu Indian Springfield Dark Horse se stala titulním snímkem jednoho fotografického magazínu

Velmi úspěšný snímek modelu Indian Springfield Dark Horse vznikl formou nazvanou lightpainting neboli malování světlem. Výsledná fotka je složená z pěti snímků a byla tak úspěšná, že se objevila na titulní straně jednoho fotografického časopisu. Nyní se o fotku pořízenou v Rumunsku na Transalpinské magistrále můžeme podělit i s vámi.

Inspirováno videohrou

Ondřej Kroutil je motoristický fotograf, který u nás pravidelně cvaká akce českých zastoupení významných automobilek. Lásku k autům si pěstoval už odmala, a to okukováním jejich ladných křivek, čtením časopisů a hraním videoher s motoristickou tématikou. Po získání řidičáku pro něj přestalo existovat cokoli jiného a autům zcela propadl. Dnes fotí ty nejlepší autoakce v Evropě.

Foto: Ondřej Kroutil

Ford GT40 zachycený na okruhu Spa srší rychlostí

Na prvním snímku si můžete prohlédnout ladně zachycený Ford GT40 při šestihodinovce na okruhu Spa. Jde prý o jednu z nejúžasnějších akcí, na které se objevuje okolo 20 kusů tohoto vzácného sporťáku. Snímek vznikl v první zatáčce úseku Les Combes, kde auta brzdí z velké rychlosti a posléze ji znovu nabírají na dlouhé rovince.

Foto: Ondřej Kroutil

Dlouhá závěrka, blesk a rozžhavené brzdy. To je hra světel v podání Ondry Kroutila

Druhá fotka zachycuje GT40 v úplně jiném světle. Tentokrát je vůz v úseku La Source u vnitřní strany zatáčky, kde auta jezdí těsně u svodidel. Snímek vznikl pomocí přídavného blesku a dlouhého času závěrky, proto je auto částečně ostré a částečně rozmazané. Povšimněte si rozžhavených brzdových kotoučů, v tomhle místě musí závoďáky totiž hodně prudce brzdit.

Foto: Ondřej Kroutil

Ferrari 275 GTB/4 Alloy je unikátní svoji barvou

Poslední fotka Ondry Kroutila je z přehlídky elegance na Councorso Villa d'Este u italského jezera Como. Díváte se na zadní část Ferrari 275 GTB/4 Alloy, které je unikátní svoji barvou.

Vzpomínky na realitu

Tomáš Kopečný fotí hlavně proto, aby si pak mohl dané okamžiky připomenout. Fotograf preferuje snímky aut v reálném prostředí, v podmínkách, kde skutečně jezdí, proto není s podivem, že své Subaru XV zachytil při západu slunce kdesi uprostřed ničeho a s disky od sněhu.

Foto: Tomáš Kopečný

Subaru XV je podle fotografa Tomáše Kopečného rodinným univerzálem

Auta japonské značky jsou pro něj hodně srdcovou záležitostí, ostatně tak to má většina jejich majitelů. V modelu XV vidí Tomáš slušného univerzála do města i na výlety s rodinou nebo do terénu, kam jezdí cvičit psy. A co na tom, že plochá zážehová šestnáctistovka s převodovkou CVT neoplývá výkonem, v případě Subaru jde hlavně o srdce.

Začalo to iPhonem

Lukáše Nováka motivovala k fotografování sociální síť Instagram, kde denně sledoval stovky krásných aut, proto jednou vzal do ruky svůj iPhone a zkusil fotit taky. Tvorba ho začala bavit, takže dnes svírá v ruce Canon RP, díky kterému pořídil snímek této Škodovky.

Foto: Lukáš Novák

Za hodinu vznikl tenhle krásný snímek složený ze třech expozic - z oblohy, hotelu a samotného auta

Horský průsmyk Furka Pass ve Švýcarsku Lukáše už dlouho lákal k návštěvě, nejen kvůli klikatým silničkám, ale také kvůli opuštěnému hotelu Belvedère, kam před půlnocí zaparkoval sytě červenou Škodu Kodiaq RS. Výsledek hodinového focení a půlhodinové postprodukce si můžete prohlédnout sami.

Nyní už víme, co vše dokáže světlo, šikovný český fotograf a špetka uměleckého koření. Obyčejná auta i vzácné veterány pak vypadají trochu jinak než obvykle.

Reklama

Načítám