Hlavní obsah

Audi Q3 Sportback – o chloupek sportovnější Q3

Foto: Audi

S SUV a crossovery se vážně roztrhl pytel, vyrábí je úplně všechny automobilky ve všech myslitelných třídách, velikostech, tvarech, barvách a příchutích. Audi jich má v nabídce už pět modelů (a to nepočítáme sportovní verze) a aktuálně k nim přidává šestý, bez kterého by se svět rozhodně neobešel.

Článek

Pokud nechcete ztrácet čas čtením, tady je celé sdělení ve zkratce: Q3 Sportback je Q3 se zkosenou zádí. Tečka. Konec. Víc toho fakt není. Vážně. Nic víc. Už dál nemusíte číst. Nashle.

Aha, takže vy si nedáte říct? No dobře, chtěli jste to sami. Q3 Sportback má být sportovnější variantou klasické Q3, takže má kromě „dynamičtějšího“ designu (spolu s upravenou zádí má zatmavený Singleframe a další černé doplňky plus patřičně velká kola) také sportovní podvozek, progresivní řízení a volič jízdních režimů už v základní výbavě – ke Q3 si ale totéž můžete objednat za příplatek.

Rozměrově je Sportback prakticky shodný jako výchozí Q3, kufr má totožných 530 litrů, možná jen ve druhé řadě nad hlavou budou mít pasažéři o pár milimetrů méně místa. Shoduje se i rozsah použitých technologií (Matrix LED světla, 12“ digitální kokpit, 10“ infotainment s online službami, balík jízdních asistentů, ambientní osvětlení atd.).

Na výběr budou zpočátku pouze dvě motorizace. Tou první je benzinový 2,0 TFSI s výkonem 230 koní, dvouspojkovým automatem a pohonem všech kol quattro, tou druhou dieselový 2,0 TDI se 150 koni, dvouspojkovým automatem a pohonem předních kol, brzy pak dorazí ještě verze s manuálem a pohonem quattro. V příštím roce se můžete těšit i na další pohonné jednotky, které budou odpovídat – a vy jste to určitě čekali – nabídce modelu Q3.

První kusy Q3 Sportback dorazí k zákazníkům už na podzim a oproti Q3 si připlatíte zhruba 40 tisíc – což s ohledem na dynamické výbavové položky v ceně docela ujde. Ale designová změna je nepatrná, a tak pochybujeme, že na ulici ta dvě auta od sebe vůbec rozeznáme.

Jo, a pokud jste stejně jako my čekali, že se tento soupeř pro BMW X4 bude jmenovat Q4, tak vás název Q3 Sportback asi trochu překvapil. Ale nebojte, o Q4 nepřijdeme – dorazí ke konci příštího roku jako samostatný model s ještě ostřejším designem a kompletně elektrickým pohonem. Takže buďte bez obav, SUV a crossoverů si ještě užijeme dost a dost…

Reklama

Související témata:
Načítám