Hlavní obsah

Audi představuje dvě nové rakety naráz – RS5 a RS5 Sportback

Foto: Audi

Audi má letos znovu hodně napilno – vedle nových modelů kompletně inovovalo řadu A4 a A5, což zahrnovalo nejen rychlé verze S4, S5 a S5 Sportback, ale i ostrou RS4 Avant. Nyní logicky přišla řada i na kupé RS5 a pětidveřový RS5 Sportback. Takže žádné velké překvapení…

Článek

A pokud jste už viděli inovovanou S5, překvapení nebudete ani z designu RS5 – přejímá tu samou ostřejší příď se zející temnou dírou masky chladiče, (zaslepené) otvory u kapoty evokující původní Quattro, Matrix LED světlomety s novou grafikou, rozdíl je akorát v drobných detailech tvaru předního nárazníku. Na zádi najdete také nová LED světla (shodná pro celou řadu), ale spodní část zadního nárazníku je tvarovaná agresivněji a místo obdélníkových koncovek výfuku (u S5 navíc jen ozdobné) z něj ční dvě tlusté roury podobné dělu houfnice.

A z nich bude za jízdy znít pořádný heavy-metal. Na rozdíl od S5, která se přiklonila k temné síle TDI, zůstává RS5 stále věrná benzinu. Její twin-turbo 2,9 V6 produkuje 450 koní a 600 Nm (přes osmistupňový automat pohání permanentně všechna čtyři kola), tedy stejné hodnoty jako u verze před faceliftem. Proto nepřekvapí, že je nová RS5 i stejně rychlá – což ale vůbec nevadí, protože málokdo potřebuje být na stovce rychleji než za 3,9 sekundy a uhánět víc než 280 km/h.

Nastavení motoru a dalších komponent můžete nově ovládat i pomocí dvou režimů RS1 a RS2, které si individuálně nakonfigurujete podle chuti a pak je snadno přepínáte na volantu. V kabině také nově najdete vylepšený 10palcový dotykový infotainment se sofistikovanější funkcionalitou, a to především v oblasti online služeb, ale umí i zobrazovat informace o teplotě motoru, stavu sportovního diferenciálu, tlaku a teplotě pneumatik nebo aktuálním přetížení.

Ale pochybujeme, že to při jízdě na plný plyn budete mít čas sledovat, protože RS5 dokáže být skutečně hrozivě rychlá – na rovinkách i v zatáčkách. A to se s faceliftem jistě nezměnilo. Takže jestli se vám nová RS5 líbí, můžete se těšit na začátek roku 2020, kdy oficiálně vstoupí do prodeje.

Reklama

Související témata:
Načítám