Hlavní obsah

Audi, Kia, Volvo: Co znamenají názvy jenotlivých automobilek

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se říct, že názvy automobilek vznikají dvěma způsoby. Tím prvním je spojitost se jménem zakladatele, tím druhým nějaká symbolika. Prvně jmenovaný způsob je typický spíše pro evropské automobilky, cestu symboliky volí zase spíše asijští výrobci. A pak je tu několik výjimek. Pohodlně se usaďte a podívejte se s námi, jaké to jsou.

Článek

Alfa Romeo

Foto: Alfa Romeo

Začínáme tradičně evropsky. V roce 1910 vzniká v Itálii nástupce automobilového podniku SAID s názvem A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). O pět let později firmu přebírá neapolský podnikatel Nicola Romeo, který k názvu přidává v roce 1920 i své příjmení.

Aston Martin

Foto: Aston Martin

Automobilku založili v roce 1913 pánové Lionel Martin a Robert Bamford. Ti nejprve auta prodávali a servisovali, až později začali s výrobou vlastních. Martin už v té době závodil na trati nesoucí název Aston Hill. A právě kombinací Martinova jména a názvu tratě vznikl název této kultovní britské automobilky, kterou proslavil mimo jiné filmový James Bond.

Audi

Foto: Audi

Ačkoliv to na první pohled nevypadá, i název Audi je odvozen od jména zakladatele automobilky. August Horch odešel kvůli neshodám z automobilky A. Horch & Co. a založil si automobilku vlastní. A jelikož již nemohl znovu použít své příjmení do názvu značky, musel si pomoci drobným trikem. Příjmení Horch, které znamená v němčině „naslouchat”, převedl do latiny, a tak vzniklo Audi.

BMW

Foto: BMW

Tři písmena v názvu mnichovské automobilky znamenají zkratku sousloví Bayerische Motoren Werke. Firma se zpočátku věnovala výrobě leteckých motorů a motocyklů, až později (konkrétně v roce 1928) začala i s výrobou automobilů.

Cadillac

Foto: Cadillac

Francouzský objevitel Antoine de la Mothe Cadillac založil v roce 1701 pevnost na místě dnešního města Detroit. O dvě stě let později, vznikla v Detroitu automobilka s jeho jménem, v roce 1909 si ji pak pod svá křídla vzal koncern GM.

Citroën

Foto: Citroën

Zakladatelem značky je francouzský podnikatel André-Gustave Citroën. Jak vznikl název automobilky už snad dodávat ani nemusíme…

Dacia

Foto: Dacia

Rumunská automobilka funguje od šedesátých let minulého století. Původně se jmenovala Uzina de Autoturisme Pitești (Automobilový závod Pitești) podle města, kde automobilka sídlila. Pod značkou Dacia zde zaměstnanci podniku montovali licenční renaulty. A co vlastně slovo Dacia znamená? Jde o historické území obývané kmeny Dáků a Getů, které se nacházelo na území dnešního Rumunska.

Daihatsu

Foto: Daihatsu

Název této japonské automobilky je kombinací japonských znaků pro město Osaka, kde má firma sídlo, a výrazu pro výrobce motorů.

Ferrari

Foto: Ferrari

Tady není opět co řešit. Zakladatele Enza Ferrariho zná snad každý automobilový fanoušek.

Fiat

Foto: Fiat

Slovo Fiat je zkratkou sousloví Fabbrica Italiana Automobili Torino (v překladu Italská automobilová továrna Turín). Automobilka vznikla už v roce 1899, v průběhu let sice několikrát změnila své logo, název ale zůstal po celou dobu stejný, díky čemuž se řadí mezi jedny z nejstarších automobilek světa.

Ford

Foto: Ford

Jistý Henry Ford odešel v roce 1902 z automobilky Henry Ford Company. V kapse měl jen několik stovek dolarů, ale měl práva na užití svého jména. O rok později tak založil společnost Ford Motor Company.

Honda

Foto: Honda

Honda je další automobilkou, která nese jméno po svém zakladateli, konkrétně po Soichiru Hondovi. Ten původně vyráběl pístní kroužky pro Toyotu, po druhé světové válce se ale vrhl do automobilové produkce na vlastní pěst.

Hyundai

Foto: Hyundai

Slovo Hyundai (čteme „hjondé“) znamená v korejštině „moderní”.

Jaguar

Foto: Jaguar

S Jaguarem je to trochu složitější. Původně se automobilka jmenovala S. S. Cars Limited. V roce 1935 uvedla na trh automobil s názvem SS Jaguar. Kvůli druhé světové válce ale bylo později od písmen SS raději opuštěno, a zůstal tak jen Jaguar. V roce 1945 se automobilka definitivně přejmenovala na Jaguar Cars.

Kia

Foto: Kia

Název vychází z korejských znaků „Ki” a „A”, které dohromady znamenají něco jako „vzestup z Asie”.

Lada

Foto: Lada

Ruská automobilka nabízela v minulosti své vozy pod značkami VAZ, Žiguli nebo Lada. VAZ je zkratkou „Volžské automobilové závody”, Žiguli zase odkazuje na pohoří nedaleko sídla automobilky. Označení Lada bylo používáno pro exportní trhy, včetně toho našeho, kde ale nastal problém. Pod značkou Lada se totiž u nás už vyráběly šicí stroje, proto se nakonec u nás vžil spíše název žigulík.

Lamborghini

Foto: Lamborghini

Lamborghini je další automobilkou, která je pojmenovaná po svém zakladateli - Ferucciu Lamborghinim. Ten automobilku založil v Itálii v roce 1963.

Land Rover

Foto: Land Rover

Land Rover byl původně off-road model britské automobilky Rover. V roce 1978 ale došlo k rozdělení automobilky a Land Rover, jakožto výrobce terénních vozidel, si šel v rámci koncernu vlastní cestou.

Lotus

Foto: Lotus

Proč se automobilka Lotus jmenuje tak, jak se jmenuje, nikdo neví. Pojmenoval ji tak její zakladatel Colin Chapman a dodnes nikdo neví, proč. I na oficiálních stránkách výrobce se píše, že v průběhu let vzniklo mnoho teorií o původu názvu, všechno to jsou ale jen dohady. Pravda prý zemřela spolu s Chapmanem.

Mazda

Foto: Mazda

Název Mazda nese hned dva významy. Tím prvním je odkaz na Boha dobra (Ahura Mazda) ze starého asijského náboženství zoroastrismu. Tím druhým je souvislost se jménem zakladatele Jujira Matsudy. Slova Matsuda a Mazda se totiž v japonštině vyslovují stejně.

Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

S názvem automobilky Mercedes-Benz je to opět trochu složitější. Jméno Mercedes se poprvé objevilo na automobilu firmy Daimler-Motoren-Gesellschaft v roce 1901. Jednalo se o sportovní vůz pro podnikatele Emila Jellinka, jehož dcera se jmenovala právě Mercedes. Jelikož vůz udělal, jak se říká, díru do světa, automobilka si značku Mercedes zaregistrovala a začala ji používat i pro další vozy. A přízvisko Benz pochází od inženýra Karla Benze, který založil firmu Benz & Cie. V roce 1926 se pak automobilky Daimler-Motoren-Gesellschaft a Benz & Cie spojují v jednu značku a vzniká tak Mercedes-Benz.

Mitsubishi

Foto: Mitsubishi

Mitsubishi znamená v překladu „tři kosočtverce”. První část slova (mitsu) znamená číslovku tři, druhá znamená kosočtverce (hishi, ve spojení s dalším slovem bishi). Název se zrodil tak, že zakladatel firmy Iwasaki Yataro měl v rodinném erbu tři diamanty.

Nissan

Foto: Nissan

Název Nissan vznikl spojením slov Nihon Sangyo, což byl název holdingu obchodujícího na trhu s akciemi, který koupil původní automobilku Datsun. Zpočátku jméno Nissan nesla jen firma, až později se název začal objevovat i na vyrobených automobilech.

Peugeot

Foto: Peugeot

Název nese automobilka po svém zakladateli Armandu Peugeotovi.

Porsche

Foto: Porsche

Automobilku Porsche založil v roce 1931 rodák z Vratislavic nad Nisou Ferdinand Porsche. Kromě této přední automobilové značky má tento muž na svědomí i design legendárního modelu VW, pro který se vžilo označení Brouk.

Renault

Foto: Renault

Jak je u francouzských automobilek zvykem, Renault nese jméno po svém zakladateli, nebo v tomto případě spíš zakladatelích. Louis Renault ji založil se svými bratry Marcelem a Fernandem v roce 1899.

Rolls-Royce

Foto: Rolls-Royce

Název značky odkazuje na zakladatele Charlese Stewarta Rollse a Fredericka Henryho Royce.

Saab

Foto: Saab

Slovo Saab je zkratkou sousloví Svenska Aeroplan Aktiebolaget, neboli Švédské letecké závody. Původně se totiž firma zabývala jen výrobou letadel, auta se přidala až po druhé světové válce.

Seat

Foto: Seat

Název Seat je zkratkou španělské společnosti motorových vozidel - Sociedad Española de Automóviles de Turismo.

Smart

Foto: Smart

Ačkoliv název svádí k tomu, že by se mohlo jednat o spojitost s chytrým řešením v podobě malého auta, není to pravda. Název Smart je ve skutečnosti zkratkou pro Swatch Mercedes Art (Umění Swatche a Mercedesu). První vozidlo Smart kompaktních rozměrů totiž vzniklo na popud šéfa hodinkářské firmy Swatch Nicolase Hayeka, který se svým nápadem oslovil hned několik předních automobilek. A na spolupráci se nakonec dohodl právě s Mercedesem.

Subaru

Foto: Subaru

Značka Subaru má ve znaku souhvězdí plejád a to samé znamená i samotný název - Plejádám se v japonštině říká Subaru.

Suzuki

Foto: Suzuki

I v Asii existují automobilky pojmenované po svých zakladatelích. Suzuki je jednou z nich. Firma, založená v roce 1909 Michiou Suzukim, se původně věnovala výrobě tkalcovských stavů, až později se přes motorová kola dostala k výrobě automobilů.

Škoda

Foto: Škoda Auto

Ačkoliv tuzemská automobilka Škoda vzešla z automobilky Laurin & Klement, nese jméno po zakladateli plzeňských strojírenských závodů Emilu Škodovi. Plzeňské škodovácké závody se totiž v roce 1925 s automobilkou Laurin & Klement spojily a automobilka převzala název Škoda.

Tesla

Foto: Tesla

Americký výrobce elektromobilů se jmenuje po legendárním vědci a vynálezci Nikolovi Teslovi, který mimo jiné vynalezl asynchronní motor (elektromotor).

Toyota

Foto: Toyota

Zakladatelem automobilky Toyota byl v roce 1937 jakýsi Kiichiro Toyoda. Možná vás tedy nepřekvapí, že se automobilka původně jmenovala Toyoda. Nakonec se písmeno „D” v názvu změnilo na „T” kvůli logu - v písmu katakana bylo totiž s písmenem „T”psáno osmi tahy, což značilo štěstí.

Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen znamená v němčině „lidové vozidlo”. Původně se mělo jednat o projekt, který měl motorizovat nacistické Německo. Jestli se dodnes jedná o lidová vozidla, se můžete jednoduše přesvědčit v současném ceníku automobilky Volkswagen.

Volvo

Foto: Volvo

Název Volvo pochází, stejně jako Audi, z latiny. V překladu znamená „valit se” nebo „točit se” (volvere). Automobilka totiž vznikla v roce 1915 jako dceřiná společnost firmy SKF, která vyráběla kuličková ložiska.

Reklama

Načítám