Hlavní obsah

Aston Martin prodá 19 unikátních setů modelu V12 Zagato

Foto: Zagato

Spojení automobilky Aston Martin a karosárny Zagato nese ovoce a všechny limitované edice se vždy dobře prodávají. Výjimkou nejspíš nebude ani devatenáct kupé a stejný počet Speedsterů V12 Vantage Zagato. Prodávají se ale jen v sadě.

Článek

Už šest desetiletí nás automobilka Aston Martin a karosářští mistři od Zagato zásobují svými uměleckými kreacemi. Teď je tu další, se kterou chtějí oslavit stoleté výročí karosářské firmy. Proto vznikne devatenáct kupé a stejný počet speedsterů s technikou staršího modelu V12 Vantage.

Auta s unikátní karbonovou karoserií budou prodávána exkluzivně pouze v páru. Kromě jiných unikátností se liší třeba i speciálním zlatým označením Z symbolizujícím slavnou italskou společnost. Nechybí ani další typické poznávací znamení speciálů Zagato, tedy například u kupé střecha se dvěma bublinami. Speedster žádnou nemá, je zkrátka jen do dobrého počasí.

Oba typy mají i automaticky nastavitelný zadní spojler, který se přizpůsobuje rychlosti. Asi zajímavější pro majitele je úprava vidlicového dvanáctiválce o objemu 5,9 litru, který nově nabízí 600 koní. To je o 75 více, než má běžný Vantage, a o 37 víc, než má Vantage S.

Foto: Zagato

I interiér musí ladit

Kompletní představení proběhne v létě, ale už nyní jsme se dočkali ochutnávky v podobě prvního kupé a speedsteru podle návrhu Marelly Rivolty Zagato, která s vedením firmy pomáhá svému manželovi Andreovi. Marella je současně i uměleckou ředitelkou společnosti a inspiraci prý čerpala v drahých kovech. „Zlato je symbolem jednoduchosti a vhodnou oslavou prvního století společnosti. Platina je zase odolná,“ odpovídala ředitelka na tiskové konferenci na otázku, co by přála známé karosárně pro příštích sto let.

Zákazníci se svých unikátů dočkají na konci letošního roku, většina aut už ale svého kupce má. Cena nebyla oficiálně zveřejněna, ale nízká u takového auta rozhodně nebude. Výměnou za to si nový majitel může své auto plně naspecifikovat ke své spokojenosti, s čímž mu pomohu i inženýři z Aston Martin. Na výběr je pochopitelně také prakticky neomezené množství barev, majitel se nemusí řídit výběrem paní Zagato.

Reklama

Načítám