Hlavní obsah

Aston Martin navrhl nový… dům!

Foto: Aston Martin

Dům Sylvan Rock je situovaný v podstatě v lese, úžasně si hraje s průhledy

Automobilky se už dávno nesoustředí jen na to, aby navrhly a vyrobily co nejkvalitnější produkt na čtyřech kolech a pak na něm vydělaly. Starají se o životní prostředí, řeší politiku, pouštějí se do oblasti služeb a dělají spoustu jiných více či méně užitečných věcí. Třeba Bugatti navrhuje a vyrábí lodě, Aston Martin se zase pustil do nemovitostí.

Článek

Pokud vám to přijde jako hodně velký úlet, vězte, že Aston Martin má už několik let samostatnou divizi, která se věnuje designu mimo automobilovou oblast. V podstatě si u nich můžete nechat navrhnout cokoliv, od záchodového prkénka, přes hodinky až třeba po závodní simulátor. Ten mimochodem taky prodávají, chtějí za něj 1,8 milionu korun a prý není úplně špatný.

To jejich nejnovější počin je výrazně dražší. Je to rodinný dům v hodnotě 175 milionů korun, který si nechal navrhnout jeden z fanoušků značky. Sídlo se jmenuje Sylvan Rock a designéři Aston Martinu na něm pracovali se společností S3 Architecture. Jde o rezidenční nemovitost na zalesněném pozemku o rozloze 55 akrů, který se nachází asi dvě hodiny jízdy od Manhattanu. A v tiskovém prohlášení stojí, že „dům stanoví nové standardy pro venkovské útočiště, míchání řemesel, zdraví a wellness, multifunkčnosti a udržitelnosti, a přitom nabízí skutečný luxus prostoru, soukromí a samostatného bydlení“. Uf.

Oprostěte se ale od těchto řečí a najednou je před vámi opravdu velkorysý a dobře navržený dům, který opravdu překypuje prostorem. Dojem pak ještě umocňuje bohaté prosklení a práce s průhledy, tady je vidět, že u návrhu někdo přemýšlel.

Bohužel, každý fanoušek si okamžitě všimne, že dům má jen tři garáže, což považujeme za velmi nedostatečné a nezachrání to ani dlouhá příjezdová cesta. Zaparkujete do nich starou Bondovu DB5, hned vedle prvního Vanquishe, přidáte Rapide, kterým jste přijeli, a najednou máte plno, a přitom Valkyrii  nemůžete v žádném případě nechat venku.

Třípodlažní dům má fasádu vyvedenou ve dřevě a to je společně s betonem, kamenem, kovem a sklem hojně zastoupené v interiéru. Když si projedete fotogalerii, případně i plány domu jménem Sylvan Rock, zjistíte, že má nejen dva bazény, ale i velikánský vinný sklípek. Tam by se možná ještě nějaké auto vešlo. A na příjezdové cestě o délce 600 metrů je místa vlastně taky dost.

Sylvan Rock je zářným příkladem toho, že designéři Aston Martin se rozhodně nespokojí jen se světem na čtyřech kolech. Těch realizací je totiž ještě podstatně víc, než jsme si asi mohli myslet. Na začátku roku se totiž skupina Aston Martin Design spojila s Airbusem a navrhuje pro něj nový vrtulník, ale v jejich bohatém portfoliu již najdete i motorové čluny, jízdní kola a taky bytový dům v Miami.

Jsme upřímně zvědaví, co se stane, až si tenhle článek přečtou ve škodovce. Možná se dočkáme nějakého pěkného sídliště nebo nové koupelnové řady.

Reklama

Související témata:
Architektura
Načítám