Hlavní obsah

Aston Martin DB5 na elektřinu! A můžete si ho dovolit

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB5 Junior – důkaz, že legenda filmového plátna nemusí stát desítky milionů

Jen málokterý automobilový fanda někdy nezatoužil po ikonickém modelu DB5 od automobilky sídlící v britském Gaydonu. Nebo po Aston Martinu jako takovém. Ne každý automobilový fanda si jej však může dovolit. Přesně před rokem byl kus, který si přímo zahrál v bondovce Goldfinger, vydražen za 150 milionů korun, a vznikl tak zcela nový rekord pro všechna bondovská auta. Existuje ale i levnější varianta pro nás normálně pracující? Teď už ano!

Článek

Taková cenovka je opravdu z říše snů, ačkoliv nezapomínejme, že Aston Martin už dokonce začal vyrábět něco jako originální repliky tohoto automobilového a kinematografického klenotu. Cena repliky okolo osmi milionů korun však stále není tak úplně z říše smrtelníků – existuje tedy způsob, jak vlastnit Aston Martin DB5 bez nutnosti prodat vlastní dům?

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB5 Junior je dvoutřetinová replika slavného modelu DB5

Ale ovšem! Něco nám říká, že výrobcům začíná docházet, že je potřeba začít pěstovat v generaci Z citové pouto k autům. Protože, co si budeme povídat, nákazu v podobě lásky ke spálenému benzinu a gumě na nás ve většině případů přenesli naši rodiče či jiní rodinní příslušníci. Aston Martin, podobně jako řada dalších výrobců, tedy ví, že na své budoucí potenciální zákazníky musí zacílit už v raném věku – a mimo jiné z toho důvodu vznikl Aston Martin DB5 Junior.

Tento malý krasavec vzniká ve spolupráci se specialistou v oboru, společností The Little Car Company, a jde v podstatě o dvoutřetinovou repliku původního DB5 poháněnou elektromotorem.

A než odsoudíte vtipálky z Garáže se slovy: „Jak se tam asi tak vejdu, ty chytrej“, tak vězte, že tento třímetrový drobeček pojme nejen dítě samotné, ale klidně i jeho osobního dospělého řidiče – co si budeme povídat, na místo spolujezdce by se asi nikomu z nás moc nechtělo, už jen ze zvědavosti, jak tato malá potvůrka jede. Jakmile tedy společně usednete do dvou malých skořepinových sedadel, můžete rozvášnit omračujících 6,7 koňské síly, která DB5 Junior o hmotnosti 270 kilogramů dokáže rozjet na rychlost 48 km/h.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB5 Junior má dokonce repliku původních drátěných kol. A pozor, poháněna jsou ta zadní, a silnější verze má navíc samosvorný diferenciál – pro klukovské dovádění jako dělané!

Pokud předpokládáte, že síla putuje na zadní desetipalcová drátěná kola, předpokládáte naprosto správně, a auto má dokonce na všech čtyřech kolech kotoučové brzdy. Baterie jsou umístěny pod kapotou a vystačí na 16 až 32 kilometrů dojezdu, to v závislosti na zatížení a jízdním stylu. Je tu také možnost rychlé výměny vybité baterie za nabitou.

Jelikož jde prakticky o moderní elektromobil, má DB5 Junior několik jízdních režimů – Novice (nováček), Expert a závodní režim překvapivě nazvaný Race. Každý z těchto režimů umožňuje využít rozdílnou dávku výkonu, přičemž ten výchozí disponuje funkcí dálkového vypnutí až na vzdálenost 30 metrů. To pro případ, že by oběd už byl na stole a dítko se někam zatoulalo. Nebo třeba tatínek…

Existuje také silnější varianta zvaná DB5 Junior Vantage, která má dvojnásobný výkon, tedy 13,4 koně a zvyšuje maximální rychlost na „dosud nezjištěnou hodnotu“, jak udává výrobce. „Ano, strážníku, vím, že jsem stále v obci, ale musel jsem synovi zajet auto, abych se ujistil, že je to bezpečné.“ A co je ještě zajímavější – dražší a výkonnější verze má karoserii z karbonu, již zmíněnou náhradní baterii pro rychlou výměnu a, věřte nebo ne, samosvorný diferenciál. Najednou dává smysl, proč se do DB5 Junior může nasoukat i dospělý člověk.

Ať už v plné nebo zmenšené velikosti, stále jde o Aston Martin, a tomu odpovídá i cena. Základní DB5 Junior začíná na 35 tisících liber (1,02 milionu korun) a výkonnější DB5 Vantage Junior na částce těžko uvěřitelných 45 tisíc liber (1,3 milionu korun). Výroba bude probíhat samozřejmě v Británii a odstartovat má začátkem příštího roku, přičemž první kusy by měly dorazit do svých nových domovů na jeho konci. Tomu říkáme štědrý Ježíšek!

Reklama

Načítám