Hlavní obsah

Aston Martin DB5 Jamese Bonda jde do aukce

Foto: RM Sotheby's

Aston Martin DB5 Jamese Bonda jde do aukce

Jen před několika málo týdny jsme vám říkali o tom, že se Aston Martin pustil do znovuobnovení výroby modelu DB5, který ovšem ozvláštnil. Do vínku mu totiž nadělil veškeré filmové rekvizity, se kterými si užíval James Bond. Hezká práce, ale do aukce jde reálný Aston Martin, se kterým James Bond opravdu jezdil! I když ne přímo ve filmu.

Článek

Kopie filmové DB5 je vskutku vydařená a hodně zajímavá, ale asi se shodneme na tom, že originál je prostě jen jeden. Tedy v tomto případě do aukce jeden jde, ale pro filmové účely byly značkou dodány hned čtyři vozy. A jsme si jisti, že i ten jeden jediný, dochovaný ve fantastickém stavu, strhne na aukci velkou pozornost. Jde o vůz vyrobený v roce 1965, který se postaral o to, aby se o filmu s názvem Goldfinger hodně mluvilo. Dva vozy natáčení bohužel nepřežily. Zbylé dva se dochovaly, ale jen jeden se nakonec místo na plátně objevil na cestách jako propagace filmu. A právě tento jeden bude na prodej.

Ovšem zajímavé na tomto celém není jen to auto, ale také jeho výbava. Ano, vůz je ve skvělém stavu, vše funguje a celé auto je po nákladné rekonstrukci, která proběhla v roce 2012. Ovšem zajímavější je podle nás ta skvělá filmová výbava! Tušíme, že dětským letům, kdy byste tyto hračky obdivovali nejvíce, jste asi odrostli, ale i tak budete nadšení. K palubnímu vybavení totiž patří velká spousta specialit jako střelné zbraně skryté za světlomety, pancéřový štít důmyslně ukrytý za zadním oknem nebo třeba vystřelovací sedačka. Tedy nezapomínejme, že jde jen o rekvizity, což znamená, že zbraně reálně nestřílí, sedačka protivníka také do vzduchu nevystřelí a na ten pancéřový štít bychom si asi nevsadili.

Krom toho všeho má ale auto také odnímatelnou střechu, to asi kvůli té sedačce. Někudy ten zlosyn musel přece vyletět ven. Hodně nás ale baví i ovladače na vypuštění kouřové clony, hřebíků, které by nepříteli propíchly pneumatiky, nebo na vylití oleje, který ostatním autům nedovolí pokračovat v nebezpečné honičce. Celé je to nesmírně povedené a vlastně je úplně jedno, že si právě toto auto ve filmu reálně nezahrálo a že všechny ty vychytávky určené pro tajného agenta jsou vlastně hračky. Vsadíme se s vámi, že sběratelé se budou předhánět, aby tento krásný Aston Martin měli ve své garáži. Nebo obýváku jako báječná dekorace.

Ale zatraceně drahá dekorace. Aukční dům RM Sotheby's, který dražbu provede v kalifornském Monterey (15.-.17. srpna) sice nezveřejnil ani vyvolávací ani odhadovanou cenu, ale spekuluje se, že částka bude opravdu vysoká. Ještě před tou velkou rekonstrukcí auto měnilo svého majitele a už tehdy prodejní částka překročila 2 miliony dolarů, tedy dnešním kurzem asi 45 milionů korun. Proto si soukromě tipneme, že v srpnu se částka vyšplhá na v přepočtu zhruba 55 milionů korun, možná víc.

Reklama

Načítám