Hlavní obsah

Aspark Owl se chlubí stovkou za rekordních 1,72 sekundy

Foto: Aspark

Zadání pro vývoj tohoto supersportu bylo zcela jednoduché: postavit nejrychleji akcelerující auto na světě. O to složitější ale byla realizace, protože ve světě brutálně rychlých Porsche, Ferrari a Bugatti nebo drtivě akcelerujících elektrických zázraků od Tesly nebo Rimacu je laťka pro rekord proklatě vysoko!

Článek

O japonské firma Aspark jste určitě nikdy neslyšeli, ale nyní její jméno obletí celý svět rychlostí blesku. Jejím technikům se totiž podařilo navrhnout, postavit a úspěšně otestovat auto s nejrychlejší akcelerací z celého automobilového světa. Šli na to jedinou možnou cestou: kompletní elektrifikací.

Do karbonového těla s exotickými tvary supersportu instalovali čtyři elektromotory (každý pohánějící jedno kolo) s celkovým výkonem neskutečných 2 000 koní a 2 000 Nm. Díky tomu vystřelí z klidu na rychlost 100 km/h za nepředstavitelných 1,72 sekundy a pojede rychlostí až 400 km/h, jak se týmu podařilo ověřit s finálním produkčním vozem na testovací trati v Misanu.

Foto: Aspark

Jedna věc jsou teoretické výpočty, druhá věc je realita – ale Asparku se při testech podařilo ověřit, že jejich supersport jménem Owl vystřelí z místa na stovku za 1,72 s

Elektromotory bude energií zásobovat baterie o kapacitě 64 kWh, která by měla zajistit dojezd až 450 km – tedy pokud to s těmi rychlými starty nebudete přehánět. Instalovaná elektrotechnika ale není lehká, auto tak i přes všechny lehké materiály použité při jeho konstrukci váží masivních 1 900 kg. Pro akceleraci z klidu je vysoká hmotnost ale paradoxně výhodou, protože zajistí perfektní trakci všech čtyř poháněných kol, které s minimálním prokluzem vystřelí auto vpřed s vnitřnosti drtící razancí.

Tahle rychlost ale nebude pro každého. Aspark Owl vznikne v pouhých 50 exemplářích a cena 2,7 milionu euro (v přepočtu přes 73 milionů korun) zůstane specifickou zábavou vyhrazenou pouze pro ty nejbohatší excentriky. Budete jedním z nich?

Reklama

Načítám