Hlavní obsah

Apple Maps, Google Maps nebo Waze. Kdo s koho?

Foto: Patrik Svatoš

Apple CarPlay

Není tomu tak dávno, co jsme neměli jinou možnost, než spoléhat na navigaci, kterou máme zabudovanou v autě, popřípadě na tu externí či nějakou ve vašem chytrém telefonu. Jak se do automobilů dostává více a více technologie, přicházejí na pořad dne řešení, která dokážou zrcadlit obraz vašeho telefonu, popřípadě ho upravit do speciálního zobrazení přímo na displeji v autě. Ruku v ruce s tím přichází i nové a zároveň pohodlnější využívání navigací.

Článek

Dva příklady za všechny jsou Android Auto a Apple CarPlay. Druhý jmenovaný donedávna společnost Apple tak trochu držela pod pokličkou a uživatelům dovolovala používat pouze své mapy – Apple Maps. Avšak i taková společnost jako je Apple podlehla nátlaku a do svého systému pustila i konkurenční aplikace. Pokud se budeme bavit o navigacích, tak používat můžete i Google Maps a Waze. Což jde dost proti filozofii Applu, protože jak Google Maps, tak Waze patří Googlu, ale o tom až někdy jindy. Dnes se podíváme na to, jak jednotlivé navigace fungují.

Apple Maps

První a zároveň nejhorší navigace z našeho výběru. Neděste se však, i Apple Maps mají co nabídnout. Apple posledních let na svých mapových podkladech velmi zapracoval. Problém je v tom, že pokud v USA jde o poměrně důstojnou konkurenci pro Google Maps, tak v České republice nikoli.

Apple Maps vás dovedou kam potřebujete, ale například názvy společností nezvládají. Takový Seznam.cz sice Apple Maps znají, ale menší společnosti ve většině případů ne. V tomhle ohledu Google vede. Stejně tak Google umí daleko lépe reagovat na zácpy na silnicích a volit jinou trasu. Apple Maps jsou v tomto poněkud ospalé.

Výhodou Apple Maps je propojenost například s Apple Watch. Do navigace si dáte adresu společnosti, kde máte schůzku, ale zaparkovat musíte o dva bloky dále. Telefon z auta můžete dát do kapsy a do cílové stanice se můžete navigovat přes Apple Watch. Jde však spíše o funkci pro opravdové technologické nadšence.

Foto: archiv autora

screeny z aplikace Apple Maps

Chválím, že i Apple Maps při navigování mluví česky, a taky aplikace je samozřejmě v češtině. Aplikace je přehledná, ať už využíváte její rozhraní v telefonu či CarPlay. Nevýhodou je, že chcete-li Apple Maps využívat a nemáte žádné zařízení od Applu, pak máte smůlu.

Google Maps

Naopak smůlu nemáte v případě mapových podkladů od Googlu. Ty můžete používat prakticky na jakémkoli chytrém telefonu se systémem Android nebo iOS. Google Maps jsou dlouhou dobu asi nejpopulárnější navigací, ačkoli v posledních letech najdete přece jen lepší aplikaci. O tom ale až později.

Aplikace od Googlu je stejně jako ta od Applu v češtině, a taky navigační pokyny na vás hlásí v našem rodném jazyce. Oproti Applu má však i několik dalších příjemných věcí. Například rychleji se dostanete do nabídky, kde můžete nasdílet polohu, takže druhá osoba, kterou jedete vyzvednout ví, kde se zrovna nacházíte. Příjemná je i funkce, kdy si po cestě můžete vyhledat položky jako je restaurace, čerpací stanice a tak podobně.

Líbí se mi, že Google Maps si můžete spárovat s vaším účtem na Googlu. Ve firemním účtu si pak můžete uložit několik důležitých adres, třeba spolupracujících firem. Nemusíte pak jejich adresy dlouze hledat, ale vše najdete uloženo v menu, které se spouští vlevo nahoře pomocí tří vodorovných čárek pod sebou. Obdobně to můžete udělat se soukromým účtem a tam mít pro změnu například adresy kamarádů.

Foto: archiv autora

Screeny z aplikace Google Maps

Už výše jsem psal, že Google Maps mají daleko větší repertoár firem, ale také kaváren, obchodních řetězců a tak podobně. Stačí tedy do navigace zadat Seznam.cz Praha, popřípadě Gucci Praha a navigace vám najde přímo dané budovy. Ale pojďme na silnice.

I zde jsou Google Maps o krok dále. V porovnání s Apple Maps dokážou najít rychlejší cestu a to kolikrát i v řádu desítek minut. Občas vás však zavedou na polní cestu, takže je stále potřeba přemýšlet, kam jedete. Posledně, když mě Google Maps poslalo do lesa (podotýkám, že na legální cestu), zrovna jsem cestoval s Volkswagenem Amarok, takže jsem z takového nasměrování nebyl zaskočený, ale ne vždy se to musí takto povést. Google Maps pružně reagují a kolikrát si ťukáte na čelo, proč vás vedou zrovna tady. Google však dobře ví, kde to zrovna stojí, popřípadě je velká pravděpodobnost, že právě v dané lokalitě a v čase, ve kterém tam budete projíždět je často dopravní zácpa. O víkendu mi Google Maps ušetřili 28 minut oproti vestavěné navigaci v Amaroku. Moje cesta vedla z Prahy do Lázně Bohdaneč a hned v Praze mě Google raději tahal po malých ulicích než po Jižní spojce. Tohle Googlu prostě jde.

Foto: archiv autora

Screeny z aplikace Google Maps

Pro někoho může být benefit i Street View, tedy funkce, kdy vidíte zvolenou ulici ve 3D. Líbí se mi, že Google eviduje i otevírací doby jednotlivých podniků, včetně recenzí zákazníků. V době, kdy v celé EU platíte za internetová data stejně jako v České republice, už mapové podklady offline nedávají takový smysl, ale hodit se to stále může. Google však umí uložit pouze vybraný výřez (například Prahu) a tu vám uchová offline na celý rok.

A když už jsme u těch dat, tak jedinou nevýhodou, a to nejen Google Maps, ale i Apple Maps potažmo všech online mapových podkladů je ta, že při pravidelném používání se spotřeba může za měsíc přehoupnout i přes nějaký ten gigabajt.

Waze

Poslední zástupce mapových podkladů, který dostal místo v našem seriálu je Waze. Jestli autem cestujete často a využíváte nějakou navigaci, pak odhaduji, že to bude právě Waze. A pokud ne, tak je velká pravděpodobnost, že po přečtení tohoto článku si ho minimálně stáhnete.

Přiznám se, že i já jsem si dlouho nemohl k Wazu najít cestu. Ale došlo i na mě. Jestli jste četli pozorně, pak víte, že Waze patří Googlu. Ano, americký technologický gigant Waze koupil v roce 2013. Může to znít jako otřepaná fráze, ale Waze jde na vše tak trochu jinak.

Když píšu jinak, opravdu myslím jinak. Waze bych se nebál označit jako takovou malou sociální síť. Nejde však o to, abyste ostatním ukazovali, že jste si koupili vaší vysněnou káru, ale sdíleli informaci na vaší cestě. A v tom je Waze naprosto bezkonkurenční. Waze vám dá informace o radarech, zácpách, zúžení, ale také o tom, že na krajnici stojí porouchané auto. A to vždy dostatečně dopředu. A to je právě síla této aplikace.

Foto: archiv autora

Screeny z aplikace Waze

Mohl bych pokračovat, protože Waze sdružuje i ceny paliv, informuje o policejní hlídce či nehodě. Aplikace je v češtině a česky na vás bude i mluvit. Vezmete telefon, nastavíte cílovou stanici a z telefonu může zaznít: „Jste připraveni? Já ano, jedeme!“ Definovat si můžete, zda je vám sympatičtější hlas ženy nebo muže. Popřípadě samozřejmě zvolit navigování v nějaké cizí řeči. Waze si můžete spárovat i se Spotify a přímo z aplikace Spotify omezeně ovládat.

Nemyslím si, že Waze dokáže vaší cestu za volantem zkrátit více než Google Maps. Každopádně mít informace o tom, kde u krajnice stojí odstavené auto, kde se nachází radar nebo policejní hlídka se hodí. To celé je zabalené do hezkého grafického kabátu.

Pokud bych to celé měl nějak uzavřít, pak by to mohlo vypadat asi takto. Jestli nechcete zbytečně stát v zácpách a naopak chcete šetřit nějaký ten čas, ale nepotřebujete mít informaci o kdejakém radaru, odstaveném autě a tak podobně, pak vám budou vyhovovat Google Maps. Waze k tomu všemu přidá již zmíňenou dávku informací, které se vám mohou hodit. Nejhůře jsou na tom Apple Maps. Nejvíce je budou bránit nadšenci s Apple Watch na ruce. I já takový jsem, ale za volant vždy volím nějaké to řešení od Googlu.

Jakou navigaci používáte?
Apple Maps
1,3 %
Google Maps
12,7 %
Waze
49,2 %
Sygic
22,4 %
Jinou
14,4 %
Celkem hlasovalo 10618 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Zácpa
Načítám