Hlavní obsah

Ani silnice rozbitá po zemětřesení Jeep CJ7 nezastavila

Foto: Jeep

Jeep Wrangler

Jen před několika dny zasáhlo Aljašku, konkrétně oblast kolem města Anchorage, silné zemětřesení. Podle měření dosahovalo až 7 stupňů Richterovy škály. Naštěstí nejsou hlášeny žádné oběti, ale zemětřesení napáchalo velké škody na budovách a hlavně silnicích. To ovšem neznamená, že se po nich nedá projet. Jde jen o to, čím jedete.

Článek

Zemětřesení bylo velmi silné, dokonce některé budovy zcela srovnalo se zemí a je tak velké štěstí, že nedošlo ke škodám na životech obyvatel. Problém ovšem je, že vlivem otřesů popraskalo nebo se rozpadlo velké množství silnic. To komplikuje práci záchranářům, ale i běžný život obyvatel okolí Anchorage. Po některých silnicích vůbec není možnost projet, protože jich prostě kus chybí. Ovšem i to se dá vyřešit.

Jen to chce odvahu, rozum a hlavně auto, kterému nevadí terén. Takovým autem rozhodně je Jeep CJ7, tedy Wrangler, jehož označení CJ znamená Civilian Jeep. Podle toho už asi tušíte, že jde o civilní verzi vojenských Jeepů, se kterými má tato značka opravdu letité zkušenosti. Jen si vzpomeňte na seriál MASH. I tady hlavní hrdinové jezdili hlavně v Jeepech. Ve čtyřicátých letech totiž americká armáda potřebovala levné, odolné, robustní a spolehlivé auto, které jde opravit na koleně a které projede vše. A tehdejší soutěž s přehledem vyhrál Jeep Willys MB. Už od těchto let se jeho design nijak výrazně nezměnil a jeho schopnosti mu také zůstaly.

O tom vás přesvědčí i video, které pro vás dnes máme. Natočeno bylo právě na Aljašce u jedné z velmi poškozených silnic. Nevíme, kdo sedí za volantem, ale je vidět, že v terénu rozhodně nejede poprvé. Velmi opatrně, ale rázně si najíždí přesně do těch míst, kde autu ani posádce nic nehrozí a vlastně úplně v pohodě překoná zbytky rozbité silnice. Je ovšem pravda, že už z videa je patrné, že nejde tak úplně o sériové provedení Jeepu. Podle záběrů to vypadá, že majitel upravil pneumatiky a možná i podvozek. Má i naviják, který je v terénu nepostradatelný. Nejde tedy o žádného nováčka, což je ale ze záběrů patrné. Jen si nemyslíme, že dotyčného, byť i jen napadlo, jakýmže terénem se nakonec bude prokousávat. A malá třešnička pro pobavení. Silnice, kterou vidíte na videu se rozpadla před zhruba týdnem. A dnes už je opravená a plně průjezdná. O tom se nám může jen zdát…

Reklama

Načítám