Hlavní obsah

Američan namontoval do svého Smartu motor z helikoptéry

Foto: YouTube

Smart ForTwo s proudovým motorem

Když máte doma malé auto a naskytne se vám možnost koupit proudový motor z helikoptéry, co uděláte? Jasně, že motor koupíte a pak ho do toho auta dostanete. Zní to jako návod na nepochopitelný tuning, ale výsledek je překvapivě hodně zajímavý. Navíc může legálně na silnice. Ovšem, jen v Americe.

Článek

O tuningu už jsme si říkali, takže víte, že preferujeme ten, který se drží v mezích zákona a který není pro vás nebo okolí nijak nebezpečný. Ovšem úprava, kterou vám dnes ukážeme, není ani bezpečná a v Evropě rozhodně ani v mezích zákona. Ale funguje, majitel ji používá s rozmyslem a je z Ameriky, kde můžete na silnice vyjet prakticky s čímkoliv.

Celou tu dost zběsilou přestavbu má na svědomí jistý Bill Berg, který žije ve městě Telluride v Coloradu. Svůj Smart ForTwo měl doma už hezkých pár let, a tak to asi chtělo nějakou změnu. Protože se zároveň dostal k proudovému motoru z helikoptéry Huey, což je americký užitkový vrtulník z druhé poloviny 50. let, bylo jasné, jakým směrem se přestavba bude ubírat.

K tomu, aby se ten motor do auta vůbec vešel, musel Bill úplně vyhodit sedadlo spolujezdce a zbytek interiéru ještě upravit. Ale povedlo se. Ovšem nemyslete si, že Smart teď jezdí jen na tento super motor. Ani náhodou! Bill v autě nechal i původní tříválec, přičemž mezi oběma pohonnými jednotkami může dle libosti přepínat. A výsledek toho všeho? Dechberoucí! Nejlépe vám to asi předvede video, ve kterém je výslední fungování proudového motoru v autě báječně zachyceno. Ale přesto vám prozradíme několik zajímavých čísel.

Výsledný výkon motoru je asi 2000 koní. To je podle nás dost na to, aby se malý Smart jednoho krásného dne vznesl do vzduchu. Je jasné, že taková pohonná jednotka si řekne o dost paliva. V tomto případě je to až 56,8 litru za asi 5 minut jízdy. V tuto chvíli má Bill omezenou maximální rychlost na asi 270 km/h, ale podle jeho slov by nebylo vůbec těžké ji posunout až na 354 km/h. Ale mezi námi, chtěl by vůbec někdo takovou rychlost ve Smartu s přidělaným proudovým motorem zažít?

Reklama

Načítám