Hlavní obsah

Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato: Americká síla v sexy hávu

Foto: Darin Schnabel 2019 se souhlasem RM Sotheby's

Nejkrásnější Dodge Viper všech dob jde do prodeje, ovšem nebude pro každého

Kříženec silného severoamerického Viperu a ladné Alfy Romeo se jmenuje TZ3 Stradale Zagato, ovšem mohli byste mu říkat „Dodgato Viperomeo“. Tenhle elegán s mocným desetiválcem je jeden z devíti existujících a zanedlouho může být váš. Míří totiž do aukce a vzhledem k nájezdu kilometrů bude o co stát.

Článek

Letos tomu bude 10 let, co italská karosárna Zagato představila světu severoamerickou sílu oblečenou do ladného italského kabátku. Designéři zkrátka vzali hardware legendárního Viperu od Dodge a postavili mu karoserii ve stylu Alfy Romeo.

Foto: Darin Schnabel 2019 se souhlasem RM Sotheby's

Záď ustřeluje podobně jako u kombíků typu Shooting Brake

Šestý z celkem devíti vyrobených kousků disponuje mechanikou z modelu Dodge Viper ACR, takže mluvíme o 8,4litrovém desetiválci naladěném na výkon 609 koní a spárování s šestirychlostním manuálem.

Foto: Darin Schnabel 2019 se souhlasem RM Sotheby's

8,4litrový motor V10 vyprodukuje výkon 609 koní

Zevnějšek reprezentuje tradiční trojúhelníková maska, střecha s prolisy, svážející se záď takřka ve stylu kombíků typu Shooting Brake a zadní část typická pro sportovní modely značky. Exteriér však nezapře pozůstatek severoamerické zmije, proto na bočních dveřích nehledejte žádné kliky, stejně jako u originálu.

Foto: Darin Schnabel 2019 se souhlasem RM Sotheby's

Dělnický interiér rozbíjí jemná kůže

Uspořádání přístrojové desky odpovídá také Viperu s výjimkou loga TZ3 umístěného uprostřed. Určitý podpis dělnické třídy tady však rozbíjí jemná kůže rozesetá všude kolem. S detaily typu uživatelský manuál nebo servisní kniha se nikdo moc nepáral, mají totiž klasická loga automobilky Dodge.

Bez ohledu na to, o jak expresivní vůz jde a jak moc vzrušující by bylo ho řídit, pozastavujeme se nad stavem tachometru, který ukazuje hodnotu 202 ujetých mil, tedy asi 325 kilometrů. Předchozí majitel si auto moc vůbec neužil a raději ho posílá do prodeje.

Foto: Darin Schnabel 2019 se souhlasem RM Sotheby's

Jednoduchý panel lemují laciné výdechy a jednoduché rádio

Aukční společnost RM Sotheby's oficiálně nevydala odhadní cenu, nicméně očekáváme, že cifra bude v řádech několika milionů korun, ne-li více. Dražba začne už 1. května 2020 ve městě Elkhart v severoamerickém státě Indiana.

Co na auto říkáte vy? Dejte nám o tom vědět pomocí ankety nebo v komentářích.

Reklama

Načítám