Hlavní obsah

A přece existuje! BMW ukázalo originální E36 M3 Compact

Foto: BMW

Tak to je ona – jediná pravá, kompaktní, mnichovská a čistokrevná M3 Compact

Pokud byste procházeli různá bavorácká diskuzní fóra, narazili byste na mnoho teorií, jak a kdy nebo kde byla originální E36 M3 v městském provedení Compact spatřena. Pravda je taková, že si vůz minimálně jeden nadšenec postavil, nicméně ten pravý tovární originál je pouze jeden. Představujeme vám mnichovského jednorožce, který zpráská i seberychlejšího poslíčka s pizzou.

Článek

Když v BMW pracovali na generaci E36 řady 3, došli k závěru, že potřebují nějaké kompaktní vozítko, co by se dobře prodávalo, bylo vhodné i do měst a které by též mohlo sloužit jako konkurence tehdejším hot-hatchům. No a tak vlastně vznikla celá produktová řada Compact.

Foto: BMW

Řada Compact měla být hlavně cenově dostupná, což se s provedením M3 trochu tlouklo

Karoserie byla navržena s důrazem na nízké výrobní náklady, jelikož Compact sloužil jako nejlevnější model řady. Možná i z toho důvodu se nenabízel v provedení M3, ačkoli to neznamená, že takto nebyl vyroben.

Mnichované nedávno zveřejnili oficiální video, kde se ve své plné kráse ukazuje jediný tovární originál BMW E36 M3 Compact z roku 1996, který hostí 321koňovou šestiválcovou pohonnou jednotku S50B32 z M3 Coupe.

Foto: BMW

Uvnitř vozu je nastěhovaný řadový šestiválec S50B32 z M3 Coupe

Oproti Coupe je Compact o 23 centimetrů kratší a rovněž o 150 kg lehčí – to kvůli ještě sportovnějšímu potenciálu (váží jen 1,3 tuny). Uvnitř najdete řadu odlehčených komponent, například sedadla od Recara, dále tu je ochranný rám nebo čalounění z Alcantary.

Přestože je kompaktní „emtrojka“ kratší než Coupe, její rozvor zůstal zachován, tudíž nebyla ovlivněna ani stabilita vozu. Bohužel, a to je vážně škoda, projekt nepostoupil do sériové výroby.

Moc možností, jak získat tento vysněný vůz, tedy nemáte. Nabízí se vloupat do skladů BMW a švihnout originál (nedoporučujeme), postavit si jej jako Frank Kohn z Lucemburska, případně si na svoji E36 316i Compact nalepit alespoň znáček M a se slzami v očích jet driftovat k obchoďáku, což ovšem rovněž nemůžeme doporučit.

Reklama

Související témata:
Načítám