Hlavní obsah

935 a nový Speedster. Porsche umí udělat radost fanouškům!

Foto: Porsche

Druhý koncept Porsche Speedster

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodnes si pamatuji, když v tiskové zprávě německého Porsche poprvé zazněla poznámka, že automobilka „naslouchá svým fanouškům“. Od té doby se hned několikrát potvrdilo, že za tímto tvrzením nejsou jen plané řeči a na právě startujícím pařížském autosalonu Porsche opět rozdmýchává radost ve svých příznivcích. Seznamte se s dvojicí retro krasavců. Nový koncept Speedsteru doplnil reinkarnaci závodní 935.

Článek

Nový Speedster potvrzuje výrobu

Když Porsche před časem odtajnilo koncept fantastického bílo-stříbrného Speedsteru, volaly davy nadšenců po jeho okamžité vyrobě. To znělo vcelku reálně, neboť již v minulosti několik speciálních edic 911 Speedster skutečně vzniklo. Právě do Paříže proto automobilka ze Stuttgartu přijíždí s druhým konceptem Speedsteru, tentokrát v červené barvě a s oficiálním stvrzením omezené výrobní série. Vozů bude celkem 1948 jako pocta letopočtu, kdy vyjelo na svět první Porsche 356.

Stejně jako starší koncept Speedsteru stojí vůz na pozměněné karoserii 911 Carrera 4 Cabriolet, ovšem s některými díly a pohonným ústrojím z modelu GT3. To znamená třeba karbonovou přední kapotu i s blatníky, ostré okruhové naladění podvozku, výfukový systém s titanovými koncovkami nebo pětisetkoňový atmosférický šestiválec se šestistupňovou manuální převodovkou.

Co do designu, pár věcí je tady jinak. Kromě na první pohled patrné barvy dostal vůz jiná kola se středovou maticí, spíše než historií inspirovaná u současných závodních modelů. Ze závoďáků pochází také LED denní svícení zbarvené do ruda, ačkoliv to na sériových vozech docela určitě neuvidíme. Zato parádní kulatá zrcátka snad vydrží až na silnici. Zatímco první koncept měl hnědý kožený interiér, ten nový kombinuje červenou a černou kůži. Pro případ potřeby je v autě prý ukrytá i nouzová plátěná střecha, ovšem na žádné z oficiálních fotek se neukazuje.

911 Speedster aktuální generace jde do výroby pro rok 2019 a zapíše si jedno důležité prvenství. Půjde o vůbec první model nabízený s designovými balíčky Heritage Design Packages od Porsche Exclusive. V nich půjde nalézt originální retro prvky vyladěné přímo na přání zákazníků.

Porsche 935 je pouze na okruh, ale stejně ho chceme

Když se řekne legendární závodní vozy Porsche, mnoho lidí vzpomene klasickou 935, přezdívanou „Moby Dick“ pro její prodlouženou záď s ohromným křídlem. A přesně tyto tvary, ač v o něco modernějším pojetí si veze i soudobá reinkarnace představená před pár dny coby oslava sedmdesátého výročí existence značky.

Z velké části karbonová karoserie ukrývá základ tentokrát z vrcholné GT2 RS a veze si dvěma turby přeplňovaný šestiválec o objemu 3,8 litru vyladěný na 700 koní výkonu. Na naprosto parádní zadní kola s retro designem se nese síla motoru skrz sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku PDK. Jelikož se jedná o okruhový model, nachází se ve výčtu puristické výbavy třeba závodní systém nastavitelné stabilizace, telemetrie a další vychytávky. Na druhou stranu je tu paradoxně i klimatizace, ale ta je holt nutná pro komfort jezdce a udržení jeho soustředění.

Standardně se v jednoduchém interiéru objeví pouze jedna karbonová závodní sedačka, ale za příplatek lze mít i druhou. Do výroby jde pouze 77 exemplářů, s nimiž lze kvůli absenci homologace jen na okruh. A na kolik okruhové radovánky s novodobou 935 vyjdou? Porsche nastavilo cenu na macatých 700 tisíc eur, tedy na 18 milionů korun.

Jaká novinka od Porsche se vám líbí víc?
Nový koncept Porsche Speedster
78 %
Porsche 935
22 %
Celkem hlasovalo 264 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám