Hlavní obsah

78letý chlapík si koupil supersportovní McLaren 720S Spider

Foto: Luden Cars

McLaren 720S Spider není jediným zajímavým a rychlým autem, které má tento 78letý důchodce v garáži…

Auto na důchod? Když máte peníze, tak nejspíš pohodlné SUV, aby se do něj snadno nasedalo. Když tolik peněz nemáte, budete nejspíš rádi za každé auto s trochu vyšším posezem a jednoduchým ovládáním. 78letý Nor Henry Harrfeldt ale boří všechny zažité mýty o poklidném stáří a neschopných seniorech za volantem! Koupil si 720koňový supersport a ze všeho nejvíc se mu na něm líbí, jak je rychlý.

Článek

Zažitá představa o důchodcích tímto dostává pořádně nafrak, ale místo posmívání byste to mohli brát jako inspiraci. Koupit si na prahu osmdesátky podobné auto není bláznovství, ale spíš protest, vzepření se utíkajícímu času. Ale jak záhy zjistíte, u Henry Harrfeldta je to o celoživotní vášni.

Pravda je taková, že běžná cílová skupina pro auta jako je McLaren 720S se pohybuje v rozpětí pětatřicet až pětašedesát let. Mladší řidiči většinou nemají potřebné finanční zázemí, ti starší je pak odmítají ne kvůli jejich extrémnímu výkonu, ale kvůli náročnému nastupování a vystupování. Jestli vás někdy bolely kyčle, kolena, záda, nebo všechno dohromady, pak víte, o čem je řeč.

78letý Henry Harrfeldt si ale přesně takové auto koupil. A nejen to, on s ním i pravidelně a rád jezdí – už má najeto čtyři tisíce kilometrů a podle videa na youtube se vážně nebojí pořádně šlápnout na plyn. Ostatně s nadšením říká, že nejvíc se mu na autě líbí právě to, jak je rychlé.

Jenže Henry Harrfeldt není jen tak obyčejný důchodce, který by řídil maximálně nákupní vozík v supermarketu. V jeho garáži totiž už čtyřicet let parkuje AC Cobra, ultimativní americké kladivo. A kdo Cobru někdy řídil, ten vám řekne, že její ovládání není žádná hračka.

Ještě větší respekt si však zasluhuje druhé auto v garáži, a to závodní Ford GT40. Ano, Henry Harrfeldt vlastní jeden z těchto ikonických automobilů, který v Le Mans psal historii. Ve videu se nezmiňuje, jak k němu přišel a jestli s ním ještě jezdí, ale uznejte sami, že ten, kdo má v garáži takovou kombinaci, asi nemá s rychlostí problém. A že McLaren 720S rychlým autem rozhodně je!

Tento britský supersport pohání dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu čtyři litry. Má výkon 720 koní a brutální točivý moment 700 Nm. Na stovku zrychlí za pouhých 2,9 s a umí jet až 325 km/h (kupé dokonce 341 km/h). McLaren 720S patří k tomu nejrychlejšímu, co můžete na běžných silnicích potkat.

Henry Harrfeldt se videu zmiňuje i o ceně – ta byla závratných 4,3 milionu norských korun, což je v přepočtu bezmála jedenáct milionů na naše. Za vším hledejte obří daně, běžná cena nového vozu v ČR je cca sedm milionů. Ano, i to je na českého důchodce hodně…

Nicméně oprostěte se na chvíli od tak přízemních věcí, jako jsou peníze. Tenhle krátký příběh nemá být ničím jiným než inspirací pro všechny nadšené řidiče bez ohledu na věk! Protože jak říká klasik: „Věk je jenom číslo!“

Kdy si pořídíte supersportovní McLaren vy?
Hned z příští výplaty
48,8 %
Brzy to přijde, žiješ jenom jednou
7,8 %
Už spořím, na důchod to stihnu
4,8 %
Pokud nevykradu banku, tak to neklapne
24,1 %
Dacia Duster je stejně lepší auto
14,5 %
Celkem hlasovalo 4477 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám